Παιχνίδια σκιάς και φωτός

Τρίτη, 04 Μαΐου 2004 18:00

A- A A+

H ολική έκλειψη της Σελήνης, η πρώτη του έτους, που θα συμβεί το βράδυ της Τρίτης 4 Μαΐου, αρχίζει με τη δύση του Ηλίου και τελειώνει λίγο μετά τα μεσάνυχτα.

Μπορεί να γίνει ορατή δια γυμνού οφθαλμού, αρκεί ο ουρανός να είναι καθαρός, ενώ όσοι ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν το φαινόμενο -το χρώμα της Σελήνης θα αλλάζει συνεχώς κατά τη διάρκεια της ολικής φάσης- δεν χρειάζεται να ξενυχτήσουν.

20:51 Αρχή της έκλειψης (είσοδος στην παρασκιά)

21:48 Αρχή μερικής έκλειψης

22:52 Αρχή ολικής έκλειψης

23:30 Μέσο της ολικής έκλειψης (μέγιστο)

00:08 Τέλος της ολικής έκλειψης

01:12 Τέλος της μερικής έκλειψης

02:09 Τέλος της έκλειψης (έξοδος από την παρασκιά)

Μια σεληνιακή έκλειψη μπορεί να συμβεί μόνο κατά την Πανσέληνο και μόνο όταν η Γη είναι ακριβώς ανάμεσα στον Ηλιο και τη Σελήνη. Οταν ικανοποιούνται αυτές οι συνθήκες -συνήθως δύο φορές το χρόνο- η Σελήνη βυθίζεται στη σκιά της Γης για διάστημα έως 1,5 ώρα. Αντίθετα με την ολική ηλιακή έκλειψη, που είναι ορατή μόνο από μία στενή ζώνη ολικότητας, μια σεληνιακή έκλειψη φαίνεται από ολόκληρο το νυχτερινό ημισφαίριο της Γης.

Ο δορυφόρος μας ποτέ δε συσκοτίζεται τελείως κατά τη διάρκεια μιας σεληνιακής έκλειψης. Μικροποσότητες ηλιακού φωτός, διαχεόμενες από την ατμόσφαιρα της Γης, λούζουν τη Σελήνη, προσδίδοντάς της ένα αχνό φέγγος που ισοδυναμεί με ένα δεκάκις χιλιοστό της κανονικής λαμπρότητας της Πανσέληνου. Η ίδια αρχή επιτρέπει στον ουρανό, νωρίς το βράδυ, να παραμένει σχετικά λαμπρός, παρ' όλο που ο Ηλιος έχει χαθεί κάτω από τον ορίζοντα.

Το πόσο σκοτεινή είναι η σκιά εξαρτάται από την ποσότητα νεφών, σκόνης και ρύπανσης που αιωρείται στην ατμόσφαιρα της Γης την ώρα της έκλειψης. Ενίοτε, η σκιά είναι αρκετά πυκνή, ώστε να εξαφανίσει τη Σελήνη, ενώ άλλες φορές απλά της προσδίδει μία καφέ χροιά.

Ο Κολόμβος και η έκλειψη της 29ας/2/1504

Το 1503, ο Χριστόφορος Κολόμβος και το πλήρωμά του ναυάγησαν στη νήσο Τζαμάικα, καθώς τα πλοία τους είχαν υποστεί ανεπανόρθωτες ζημιές. Οι ιθαγενείς Arawak είχαν αποφασίσει ότι δε θα τούς προμήθευαν πλέον τροφή με αντάλλαγμα διάφορα «καθρεπτάκια».

Ελέγχοντας τους πίνακες πλοήγησης, ο Κολόμβος διαπίστωσε ότι θα συνέβαινε μια έκλειψη της Σελήνης στις 29 Φεβρουαρίου του 1504. Κατάστρωσε ένα σχέδιο. Τη νύχτα της σεληνιακής έκλειψης, ανάγγειλε στους Arawak ότι ο Παντοδύναμος ήταν δυσαρεστημένος με τη συμπεριφορά που έδειχναν σε αυτόν και το πλήρωμά του. Χειρονομώντας προς τον ουρανό, ανέφερε ότι ο Θεός είχε αποφασίσει να εξαφανίσει τη Σελήνη, ως ένδειξη της δυσαρέσκειάς του. Μέσα σε λίγα λεπτά, η σκιά της Γης άρχισε να σκεπάζει το πρόσωπο της Σελήνης. Σύμφωνα με το ημερολόγιο του Κολόμβου, το κόλπο έπιασε. Η παράσταση αυτή έσωσε τον Κολόμβο και τους συντρόφους του από τη λιμοκτονία, ώσπου τελικά τους βρήκαν και επέστρεψαν στην Ευρώπη.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή