Νέα μεγάλη πόλη των Μάγια ανακαλύφθηκε στη Γουατεμάλα

Τετάρτη, 05 Μαΐου 2004 07:56
A- A A+

Ένας Ιταλός αρχαιολόγος, ανακάλυψε αντικείμενα, που υποδεικνύουν, ότι μία ελάχιστα εξευρευνημένη περιοχή στη Γουατεμάλα, είναι μία από τις πρώτες και πιο μεγάλες πόλεις του προ-κλασσικού πολιτισμού των Μάγια, ο οποίος εμφανίζεται πολύ πιο εξελιγμένος απ'ότι πιστεύαμε έως σήμερα.

Ο Φραντσέσκο Εστράντα -Μπέλι κι η ομάδα του έφεραν στο φώς δύο μνημειακές ανάγλυφες μάσκες και αντικείμενα από νεφρίτη, που χρησίμευαν σε τελετουργίες, από το ανασκαφικό σημείο στο κέντρο της πόλης, που ονομάζεται Σιβάλ και χρονολογείται από το 150 π.Χ.

«Η Σιβάλ ήταν μία από τις μεγαλύτερες πόλεις της προκλασσικής περιόδου των Μάγια, κι αριθμούσε στην εποχή του απώγειού της περί τους 10.000 κατοίκους», τόνισε ο Ιταλός αρχαιολόγος σε ομιλία του στο Πανεπιστήμιο του Βάντερμπιλτ του Νάσβιλ, των ΗΠΑ, στην εκδήλωση που διοργάνωσε το περιοδικό National Geographic, το οποίο χρηματοδότησε την ανασκαφή.

Προτού εγκαταλειφθεί, η πόλη αυτή ενδεχομένως ξεπεράσθηκε σε δύναμη και χλιδή από τη γειτονική πόλη Χολμούλ, η οποία ήκμασε ιδιαίτερα χίλια χρόνια αργότερα κατά την κλασσική εποχή των Μάγια, σύμφωνα με τον ίδιο. «Η Σιβάλ πιθανώς εγκαταλείφθηκε έπειτα από μία βίαια επίθεση, μάλλον από μία υπέρτερη σε δυνάμεις πόλη, όπως η Τιλκάλ», πρόσθεσε.

Η θέση των κτιρίων στη Σιβάλ χρησίμευαν για τη μέτρηση του χρόνου, τόνισε ο Εστράντα-Μπέλι. Η πόλη «είχε μία αστρονομική λειτουργία, ο κεντρικός άξονας των κυριώτερων κτηρίων και της πλατείας ήταν προσανατολισμένος στην ανατολή του ηλίου στον ισημερινό», τόνισε ο ίδιος.

Το πιό θεαματικό εύρημα από την αρχαία πόλη ήταν αυτές οι δύο ανθρωπόμορφες μάσκες, κατασκευασμένες από μαρμαροκονία, διαστάσεων πέντε μέτρων επί τρία.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή