Δεν έχει αναληφθεί η ευθύνη για τις εκρήξεις στην Καλλιθέα

Τετάρτη, 05 Μαΐου 2004 11:08
A- A A+

Καμμία οργάνωση δεν είχε αναλάβει, ως τις 10.30' το πρωΐ, την ευθύνη για το τριπλό βομβιστικό χτύπημα στο αστυνομικό τμήμα Καλλιθέας, σήμερα τα ξημερώματα.

Ωστόσο, όπως έγινε γνωστό από πηγές του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και της Αστυνομίας, η συνδεσμολογία των βομβών μοιάζει με αυτές, που χρησιμοποιήθηκαν στις επιθέσεις εναντίον των δικαστηρίων της οδού Ευελπίδων, το Σεπτέμβριο του 2003 και στην απόπειρα κατά της αμερικανικής τράπεζας City Bank, λίγο καιρό αργότερα στο Νέο Ψυχικό.

Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις χρησιμοποιήθηκαν αυτοσχέδιοι ωρολογιακοί εκρηκτικοί μηχανισμοί, οι οποίοι αποτελούνταν από επιτραπέζια ρολόγια, πυροκροτητή, εννεάβολτες μπαταρίες και είχαν ως εκρηκτική ύλη δυναμίτιδα.

Για τις δύο προηγούμενες ενέργειες την ευθύνη είχε αναλάβει ο Επαναστατικός Αγώνας.

Πάντως, όπως δηλωσαν αρμόδιοι αξιωματικοί, από την ανάλυση των μέχρι στιγμής στοιχείων για το σημερινό χτύπημα οι ειδικοί της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας οδηγούνται στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για την ίδια οργάνωση.

Επιπλέον, οι ίδιοι αξιωματικοί δήλωσαν πως, σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία, η τριπλή επίθεση δε σχετίζεται με την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων, επειδή επελέγη σα στόχος όχι κάποιος ολυμπιακός χώρος αλλά ένα αστυνομικό τμήμα.

Σημειώνεται ότι στην προκήρυξη, που είχε στείλει η οργάνωση μετά την τελευτία της επίθεση, ανέφερε πως δεν πρόκειται να χτυπήσει στη διάρκεια των ολυμπιακών αγώνων, για να μη θεωρηθεί προβοκάτσια, αλλά μέχρι τους ολυμπιακοούς αγώνες πρόκειται να ακολουθήσουν και άλλα χτυπήματα.

Πάντως, οι ειδικοί αναλυτές εκτιμούν ότι πιθανότατα ως βασικό κίνητρο της συγκεκριμένης επίθεσης είναι η δίκη του ΕΛΑ και η επικείμενη μεταγωγή των κρατουμένων για την οργάνωση της ''17 Νοέμβρη'' από τον Κορυδαλλό στις φυλακές Λάρισας.

Η εκδοχή, σύμφωνα με τους αξιωματικούς, πως πρόκειται για την οργάνωση ''Επαναστατικός Αγώνας'', ενισχύεται και από το γεγονός ότι η τρίτη βόμβα στο αστυνομικό τμήμα Καλλιθέας εξερράγη μισή ώρα μετά τις δύο πρώτες και ήταν η ισχυρότερη, ενέργεια που ερμηνεύεται πως πιθανόν οι δράστες ήθελαν θύματα μεταξύ των αστυνομικών.

Αυτή η εκδοχή υποστηρίζεται λόγω των εκρήξεων, που σημειώθηκαν τον περασμένο Σεπτέμβριο στα δικαστήρια της Ευελπίδων και κατά τις οποίες τραυματίστηκε ένας αστυνομικός.

Οι αστυνομικοί, ωστόσο, επιφυλάσσονται να δώσουν τελικές απαντήσεις μετά την ολοκλήρωση των ερευνών στα υπολείμματα των εκρηκτικών μηχανισμών, ενώ αναμένουν και προκήρυξη για ανάληψη ευθύνης.

ΠΗΓΗ : Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή