Στο οικόπεδο 2 της κυπριακής ΑΟΖ εισήλθε το Barbaros

Τρίτη, 21 Οκτωβρίου 2014 12:40
UPD:13:00

Φωτογραφία αρχείου.

A- A A+

Στο οικόπεδο 2 της κυπριακής ΑΟΖ βρίσκεται το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Barbaros, μετά τη χθεσινή του πλεύση στο οικόπεδο 3. Και τα δύο οικόπεδα, όπως και το 9, έχουν δοθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία για γεωτρήσεις στην ιταλοκορεατική κοινοπραξία ENI-KOGAS, που από τις αρχές του μήνα κάνει γεώτρηση στο τεμάχιο «Ονασαγόρας» του οικοπέδου 9.

Η γεώτρηση πάντως συνεχίζεται κανονικά, ενώ επί του παρόντος το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, το οποίο παρακολουθεί τις κινήσεις του Barbaros, δεν μπορεί να συμπεράνει κατά πόσο το σκάφος θα αρχίσει σεισμογραφικές έρευνες.

Ο Σόλων Κασίνης, ειδικός επί θεμάτων ενέργειας και σύμβουλος του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά εκτίμησε ότι οι κινήσεις του σκάφους στην περιοχή γίνονται περισσότερο για πολιτικούς λόγους. 

Στο μεταξύ, σήμερα στην περιοχή πραγματοποιείται άσκηση του Ισραήλ με τη συμμετοχή της Κύπρου, με μαχητικά αεροσκάφη F15 και F16.

Επίσης, συνεχίζεται η μεγάλη άσκηση της Ρωσίας στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κύπρου και Συρίας, για την οποία η Μόσχα δέσμευσε περιοχή 800 τετραγωνικών μιλίων, η οποία εφάπτεται εκείνης που έχει δεσμεύσει, παράνομα, η Τουρκία. Στην άσκηση γίνονται βολές ρουκετών από πλοία.

Πηγή: ΑΜΠΕ

 

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή