Συνεχίζεται η αντιπαράθεση για την περιφρούρηση του ΕΚΠΑ

Τρίτη, 21 Οκτωβρίου 2014 00:30
UPD:00:33
fosphotos/Panayiotis Tzamaros
A- A A+

Συνεχίζεται η αντιπαράθεση για το νέο σύστημα ελέγχου εισόδου στους χώρους του πανεπιστημίου που προωθεί η νέα πρυτανική αρχή του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, με τους τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να απορρίπτουν τις καταγγελίες τους ΕΚΠΑ για είσοδο χωρίς άδεια στο χώρο του ιδρύματος.

Ειδικότερα οι τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Αλεξόπουλος Απόστολος, Μαντά Χρήστου και Φωτίου Θεανώ σε κοινή τους ανακοίνωση δηλώνουν έκπληκτοι από την απαράδεκτη, όπως τονίζουν, ανακοίνωση του πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Θεόδωρου Φορτσάκη  σχετικά με την «επίσκεψή τους» το πρωί της Δευτέρας στην Πρυτανεία του Πανεπιστημίου.

Οι ίδιοι λένε πως ο κ. Φορτσάκης τους κατηγόρησε για «αντισυνταγματική συμπεριφορά, πολιτειακή ανωμαλία, είσοδο χωρίς άδεια στο κτήριο, διευκολύνοντας την ανεξέλεγκτη είσοδο φοιτητών και εργαζομένων σε αυτό».

«Πρώτον: Τα όσα ισχυρίζεται δεν ισχύουν» τονίζουν υπογραμμίζοντας πως οι  κατηγορίες για «αντισυνταγματική συμπεριφορά, πολιτειακή ανωμαλία» είναι ανεπίτρεπτες προς εκπροσώπους του Κοινοβουλίου και όχι μόνο δεν αντιστοιχούν στα γεγονότα αλλά πυροδοτούν επιπλέον ένα κλίμα έντασης και πολιτικής αντιπαράθεσης.

«Οι χαρακτηρισμοί αυτοί δεν έχουν προηγούμενο στα ακαδημαϊκά χρονικά της δημοκρατικής περιόδου και θυμίζουν άλλες εποχές» λένε.

Διαβεβαιώνουν πως ουδέποτε παραβίασαν την πόρτα του Πανεπιστημίου, ενώ αναφέρουν πως πρόκειται για δημόσιο χώρο.

Ο λόγος της παρουσίας τους στο σημείο, όπως εξηγούν, ήταν στο πλαίσιο της ενημέρωσης που ήθελαν να έχουν για την κινητοποίηση των διοικητικών και των φοιτητών που διαμαρτύρονταν για το κλείσιμο των εισόδων, για την παρουσία των ΜΑΤ στον περιβάλλοντα χώρο και για τον εγκλεισμό των υπαλλήλων που εργάζονται στο κεντρικό κτίριο του ΕΚΠΑ.

«Λόγω απουσίας του κ. Φορτσάκη, ζητήσαμε συνάντηση και μας δέχθηκε τελικά ο Αντιπρύτανης κ. Μπουραζέλης μαζί με αντιπροσωπεία του Δ.Σ. των εργαζομένων, μελών της εκτελεστικής γραμματείας της ΑΔΕΔΥ και φοιτητών» σημειώνουν, ενώ σχολιάζοντας τη συνάντηση με τον  Αντιπρύτανη είπαν πως του εξέφρασαν την οργή και την λύπη τους για τον «αυταρχικό τρόπο αντιμετώπισης από την Πρυτανεία των φοιτητών και των εργαζόμενων στο Πανεπιστήμιο».

Ακόμη λένε πως στη συνάντηση ετέθησαν τα προβλήματα του ΕΚΠΑ, που συνδέονται με την υποχρηματοδότηση, τη συρρίκνωση του εκπαιδευτικού προσωπικού, την απουσία φοιτητικής μέριμνας , καθαριότητας κλπ.

Οι τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ύμφωνα με την ανακοίνωσή τους, ζήτησαν οι πρυτανικές αρχές να αφουγκραστούν τους φοιτητές, τους εργαζόμενους και όλη την Πανεπιστημιακή κοινότητα και να μην περιορίζουν ή να καταστρατηγούν δημοκρατικές ελευθερίες και δικαιώματα.

«Οι δηλώσεις του κ. Φορτσάκη μας θίγουν ως πανεπιστημιακούς και βουλευτές. Συνεπώς δεν μπορούμε να τον συναντήσουμε , αύριο Τρίτη 21 Οκτωβρίου στις 11πμ, όπως είχαμε προγραμματίσει, εάν δεν ανακαλέσει δημόσια τους απαράδεκτος ισχυρισμούς του» καταλήγουν.

Λίγο νωρίτερα η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη έκανε λόγο για απαράδεκτη κατάσταση επιρρίπτοντας ευθύνες στον ΣΥΡΙΖΑ για την ένταση που σημειώθηκε την Δευτέρα στην πύλη του κεντρικού κτηρίου του ΕΚΠΑ όταν διοικητικοί υπάλληλοι διαδήλωσαν κατά της περιφρούρησής του και της απαγόρευσης εισόδου.

Χαρακτηρίζει αδιανόητο βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου να πρωταγωνιστούν σε επεισόδια, καταλήψεις και κάθε είδους παραβιάσεις της νομιμότητας και τονίζει πως είναι καιρός το τριτοκοσμικό φαινόμενο της παρεμπόδισης λειτουργίας των Πανεπιστημίων να λάβει ένα τέλος.

«Τα Πανεπιστήμιά μας δεν αντέχουν άλλο χάος … Το μπάχαλο που επιχειρεί ο ΣΥΡΙΖΑ να επιβάλει και στον χώρο της Παιδείας δεν θα περάσει. Ο νόμος θα εφαρμοστεί. Γιατί η Δημοκρατία στηρίζεται στην εφαρμογή των νόμων» καταλήγει η ίδια.

Σημειώνεται πως ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού του ΕΚΠΑ έχει προγραμματίσει για την Τρίτη στάση εργασίας από τις 11 το πρωί έως τη λήξη του ωραρίου και συγκέντρωση στα Προπύλαια.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή