Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγε η Ομοσπονδία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδας και η Ένωση Υπαλλήλων Αγροτικής Φυλακής Κασσάνδρας, ζητώντας να ακυρωθεί η απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων σχετικά με τη δωρεάν μεταβίβαση 915 στρεμμάτων καλλιεργήσιμης και αξιοποιούμενης γης της Αγροτικής Φυλακής Κασσάνδρας Χαλκιδικής, οι οποίες έχουν ήδη παραχωρηθεί στο ΤΑΙΠΕΔ.
Αναφέροντας ότι οι επίμαχες εκτάσεις αποτελούσαν «διακαή πόθο» για επιχειρηματικά και τουριστικά συμφέροντα, τονίζουν τους «σοβαρότατους κινδύνους που ελλοχεύουν για τον κατακερματισμό και την υποβάθμιση του αγροτικού χαρακτήρα της φυλακής, τα αναρίθμητα λειτουργικά προβλήματα που θα δημιουργηθούν, τη σημασία και τον ρόλο της αγροτικής φυλακής, την απώλεια εσόδων και εν τέλει τον κίνδυνο ότι η λειτουργία της Αγροτικής Φυλακής προφανώς και θα συνεχίσει να "ενοχλεί" και μετά την παραχώρηση και ενδεχόμενη "αξιοποίηση" των εκτάσεων και εν τέλει είναι καταδικασμένη να κλείσει οριστικά».
Όπως αναφέρουν στην αίτηση ακύρωσης, «από τον Ιούνιο έως σήμερα που δημοσιοποιήσαμε το γεγονός αρκετοί ανταποκρίθηκαν στη διαμαρτυρία μας». «Δυστυχώς όμως δεν ανταποκρίθηκε η συντεταγμένη Πολιτεία, τα όργανά της και φυσικά καμία ανταπόκριση από τον ίδιο τον κ. Υπουργό Δικαιοσύνης».
«Με οργή διαβάσαμε όμως την απάντηση του ΤΑΙΠΕΔ που διαβιβάστηκε στη Βουλή ύστερα από ερώτηση βουλευτών, όπου εκτός των άλλων αναφέρει ότι παρά τις παραχωρήσεις των εκτάσεων απομένουν 15 στρέμματα σε κάθε κρατούμενο. Μήπως έχουν την εντύπωση ότι πρόκειται για κολίγους που οι τσιφλικάδες τους μοιράζουν βάλτους για να σκάψουν; Έχουν συναίσθηση τι είναι η αγροτική φυλακή και τι μπορεί να προσφέρει ως εναλλακτική δομή κράτησης και ως όφελος του ίδιου του κρατούμενου και της κοινωνίας ή απλά δεν τους ενδιαφέρει καθόλου;»
Επισημαίνουν ακόμη ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας «θα αξιολογήσει τα "σοβαρά συνταγματικά, νομικά, ακόμα και μνημονιακά (!) κολλήματα που έχει η παραπάνω απόφαση παραχώρησης, τις περιβαλλοντικές συνθήκες και κυρίως επιπτώσεις από την τυχόν "αξιοποίηση", μιας και πρόκειται για προστατευόμενο υγροβιότοπο, καθώς επίσης και το γεγονός ότι αποτελεί κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο».
«Ξέχωρα από τις όποιες συνδικαλιστικές μας διεκδικήσεις και προτάσεις για τη λειτουργία των αγροτικών φυλακών, πέρα από τις δράσεις μας για την ανάδειξη των προβλημάτων του καταρρέοντος συστήματος κράτησης, οφείλουμε όλοι στον εαυτό μας μία ερώτηση: "Τι τάχα είναι περισσότερο αγαπημένο στον άνθρωπο, από την πατρική του γη;" (Αριστείδης ο Δίκαιος)» καταλήγει η ανακοίνωση των σωφρονιστικών υπαλλήλων.