ΣΥΡΙΖΑ: Άφησαν για μετά τις συνεργασίες

Δευτέρα, 20 Οκτωβρίου 2014 10:19
UPD:12:43
fosphotos/Panayiotis Tzamaros
A- A A+

Με μία συμβιβαστική λύση, που όμως δεν λύνει το πρόβλημα των διαφορετικών προσεγγίσεων στο μείζον θέμα των συνεργασιών, έληξε χθες Κυριακή η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

Το θέμα ήταν γνωστό ότι θα τεθεί στη συνεδρίαση από την πλευρά της μειοψηφίας με τροπολογία που θα κατέθετε ο επικεφαλής της Παναγιώτης Λαφαζάνης. Ωστόσο ουδείς στην ηγεσία του κόμματος στην παρούσα φάση ήθελε να προσθέσει ένα ακόμη επιχείρημα στην φαρέτρα των δύο κομμάτων της συγκυβέρνησης.

Η ανακοίνωση της κυβερνητικής εκπροσώπου Σοφίας Βούλτεψη το μεσημέρι της Κυριακής που έκανε λόγο για «πρωτοφανείς και δομικές διαφωνίες» στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και η έντονη αντιπαράθεση με την κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα έδωσε τη δυνατότητα στις δύο πλευρές να παραμερίσουν τις διαφορές τους και να καταλήξουν σε μία συμβιβαστική λύση, την οποία περιέγραψε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας λέγοντας πως «όλα θα λυθούν στην ώρα τους και με συλλογικό τρόπο».

Επί της ουσίας η ηγεσία του κόμματος κερδίζει χρόνο γνωρίζοντας καλά ότι όσο πλησιάζουν οι εκλογές το διακύβευμα της εξουσίας θα λειτουργεί ως συγκολλητική ουσία αφήνοντας στην άκρη τις όποιες διαφορές. Άλλωστε το δημοσκοπικό προβάδισμα «επιβραβεύει τις επιλογές της ηγετικής ομάδας» και «αποψιλώνει από επιχειρήματα την πλευρά της μειοψηφίας», λέει στέλεχος του κόμματος.

Ωστόσο, προηγουμένως κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είχαν φροντίσει να στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα για τις διαφορετικές προσεγγίσεις που υπάρχουν στο εσωτερικό του κόμματος για το θέμα των συνεργασιών.

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης αναφέρθηκε στην ανάγκη ο ΣΥΡΙΖΑ «να μην μετατραπεί σε σημαία ευκαιρίας», η Σόφη Παπαδογιάννη είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «δεν μπορεί να συνεργαστεί ή να εντάξει στα ψηφοδέλτιά του δυνάμεις και πρόσωπα που έχουν ψηφίσει ή εφαρμόσει μνημονιακές πολιτικές», καθώς «είναι θέμα αξιοπιστίας και φερεγγυότητας», ενώ ο Στάθης Λεουτσάκος είπε ότι «δεν μπορεί να ταξιδεύουν πάντα οι ίδιοι σε πρώτη θέση στο κρουαζιερόπλοιο».

Στον αντίποδα ο Αλέξης Μητρόπουλος, ζήτησε «να μην επαναληφθούν τα μοιραία λάθη των επιλογών μας στις αυτοδιοικητικές εκλογές» ζητώντας επί της ουσίας περισσότερα «ανοίγματα» στις συμμαχίες του ΣΥΡΙΖΑ και ο Παναγιώτης Κουρουμπλής είπε ότι το κόμμα δεν είναι «λέσχη ομοϊδεατών».

Τελικά, μετά από διαβούλευση, η ηγεσία αποφάσισε να μην τραβήξει στα άκρα το σχοινί ζητώντας να ξεκαθαρίσει εδώ και τώρα το ζήτημα των συνεργασιών και η μειοψηφία δεν κατέθεσε την τροπολογία που είχε προαναγγείλει.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή