Ιράκ: Έγκριση του διορισμού σουνίτη υπουργού Άμυνας και σιίτη υπουργού Εσωτερικών

Μετά από διαπραγματεύσεις εβδομάδων
Σάββατο, 18 Οκτωβρίου 2014 17:21
UPD:17:23
REUTERS/THAIER AL-SUDANI

Φωτογραφία αρχείου.

A- A A+

Η Βουλή του Ιράκ ενέκρινε το Σάββατο τον διορισμό σουνίτη πολιτικού στο υπουργείο Άμυνας και σιίτη στο υπουργείο Εσωτερικών, όπως μετέδωσε η ιρακινή κρατική τηλεόραση, στο πλαίσιο των προσπαθειών για τον σχηματισμό μιας όσο το δυνατόν αντιπροσωπευτικότερης κυβέρνησης που θα αντιμετωπίσει τους σουνίτες τζιχαντιστές αντάρτες.

Το κοινοβούλιο τάχθηκε υπέρ του διορισμού του Χάλεντ Αλ Ομπέιντι, σουνίτη από τη Μοσούλη, πόλη του βόρειου Ιράκ που έχει καταληφθεί από το Ισλαμικό Κράτος, στη θέση του υπουργού Άμυνας.

Ο Μοχάμεντ Αλ Γάμπαν του ισχυρού σιιτικού κόμματος Μπαντρ, το οποίο έχει παραστρατιωτικό βραχίονα, θα αναλάβει το υπουργείο Εσωτερικών.

Ο κ. Ομπέιντι ανήκει στο κόμμα του αντιπροέδρου Οσάμα Αλ Νουτζάιφι και είναι έμπιστος του αδελφού του, Άθιλ Αλ Νουτζάιφι, κυβερνήτη της επαρχίας Νινευή, η οποία έχει καταληφθεί από το Ι.Κ..

Ο κ. Γάμπαν ήταν μια συμβιβαστική επιλογή, αφού η υποψηφιότητα του Χάντι Αλ Άμρι, ηγέτη του Μπαντρ, προκάλεσε ενστάσεις από τα σουνιτικά κόμματα.

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας τερματίζει το πολιτικό αδιέξοδο στο Ιράκ εν μέσω της επέλασης των τζιχαντιστών.

Οι κ.κ. Ομπέιντι και Γάμπαν απομένει να ορκιστούν ενώπιον της Βουλής, ωστόσο ακόμη δεν έχει οριστεί η ημερομηνία.

Οι δύο υπουργοί ελέγχουν από κοινού τις υπηρεσίες ασφαλείας και η επιλογή των προσώπων που θα στελέχωναν τις θέσεις αυτές αποτέλεσε αντικείμενο σκληρών διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις ιρακινές πολιτικές δυνάμεις.

Στο Ιράκ πλειοψηφούν οι Άραβες σιίτες, ακολουθούν οι Άραβες σουνίτες, ενώ στο βορρά υπάρχουν και Κούρδοι, οι οποίοι απολαμβάνουν υψηλό βαθμό αυτονομίας.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή