Στη Μόσχα ο ηγέτης της Ατζαρίας, Ασλάν Αμπασίντζε

Πέμπτη, 06 Μαΐου 2004 10:19
A- A A+

O φιλο-ρώσος αυτονομιστής ηγέτης της Ατζαρίας, Ασλάν Αμπασίντζε που παραιτήθηκε στη διάρκεια της νύχτας, εγκατέλειψε την επαρχία και μετέβη αεροπορικώς στη Μόσχα συνοδευόμενος από τον πρώην υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, Ιγκόρ Ιβανόφ, μετέδωσε το πρακτορείο Ιτάρ Τας.

Σύμφωνα πάντως με την αντιπροσωπεία της Ατζαρίας στη Μόσχα ο ο Αμπασίντζε δεν ζήτησε πολιτικό άσυλο. Στο ίδιο αεροσκάφος επέβαιναν επίσης ο γιός του Αμπασίντζε, Γκεόργκι, ο πρώην υπουργός Ασφαλείας της Ατζαρίας, Ιωσήφ Γκογκιτίντζε και ορισμένοι πολύ στενοί συνεργάτες του Αμπασίντζε.

Ο Ιβανόφ, που ηγείται σήμερα του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Ρωσίας, είχε φθάσει λίγες νωρίτερα στην πρωτεύουσα Μπατούμι της Αντζαρίας, σε μιά ύστατη προσπάθεια για να αποφευχθεί η κλιμάκωση της κρίσης στην περιοχή.

Την αποχώρηση του Αμπασίντζε είχε αναγγείλει στη διάρκεια της νύχτας ο πρόεδρος της Γεωργίας Μιχαήλ Σαακασβίλι. Μιλώντας από την τηλεόραση, ο πρόεδρος Σαακασβίλι είπε ότι ο ηγέτης της Ατζαρίας από την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης, «δραπέτευσε» και η περιοχή είναι πλέον «ελεύθερη».

«Γεωργιανοί. Ο Ασλάν έφυγε. Η Αντζαρία είναι ελεύθερη», ανέφερε ο Μιχαήλ Σαακασβίλι.

Η είδηση για την αποχώρηση του Αμπασίντζε προκάλεσε πανηγυρισμούς στο Μπατούμι όπου τις τελευταίες ημέρες είχαν οργανωθεί μαζικές διαδηλώσεις με αίτημα την παραίτηση του ηγέτη της Ατζαρίας.

Με την αποχώρηση του Αμπασίντζε αρχίζει τώρα η διαδικασία επανένταξης της Ατζαρίας στη Γεωργία. Αλλες δύο περιοχές της Γεωργίας, η Αμπχαζία και η Νότια Οσετία, έχουν αποσχιστεί εδώ και αρκετά χρόνια.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή