Σοκ και δέος

Πέμπτη, 06 Μαΐου 2004 20:20

A- A A+

ΟΙ ΘΕΩΡΗΤΙΚΟΙ του «σοκ και δέους», οι υποστηρικτές των «χειρουργικών βομβαρδισμών», είχαν υποσχεθεί ότι αυτός ο πόλεμος θα ήταν διαφορετικός, γράφει ο Βιτόριο Τσουκόνι στην ιταλική Ρεπούμπλικα.

«Θα ήταν μια θριαμβευτική απελευθέρωση που, αφού σταματούσαν οι πύραυλοι και τα κανόνια, θα έδειχνε στον απελευθερωμένο λαό ότι η Αμερική του Μπους είναι ακόμη εκείνη η φιλάνθρωπη Αμερική που μοιράζει σοκολάτες και τσιγάρα στον κόσμο, η Αμερική που τα κορίτσια της δίνουν απλόχερα φιλιά, η Αμερική των ανοιχτών φυλακών.

»Συμβαίνει το αντίθετο. Αντί για αγκαλιές και φιλιά, παρακολουθούμε ένα “horror show”, το οποίο θα συνεχιστεί και με άλλες αποκαλύψεις, όπως υπόσχεται ο Σέιμουρ Χερς του Νιου Γιόρκερ, ο ίδιος δημοσιογράφος που είχε αποκαλύψει πριν από 30 χρόνια τη φρίκη του Μάι Λάι και σήμερα αποκάλυψε πρώτος την έκθεση του στρατηγού Τεγκούμπα».

«Είναι βέβαιο ότι θα πληρώσουν εκείνοι που βασάνισαν, προκάλεσαν ή επέτρεψαν το θάνατο του πλέον ιερού των αντιπάλων, του αιχμαλώτου πολέμου, που αποτελεί πάντα μέτρο του πολιτιστικού επιπέδου του δεσμοφύλακα. Για να αποκατασταθεί όμως η ηθική αξιοπιστία της αμερικανικής δημοκρατίας, δεν είναι αρκετό να παραπεμφθούν στα στρατοδικεία μερικοί ηλίθιοι ένστολοι ή μια έφεδρη στρατηγός που υποστηρίζει ότι δεν πάτησε ποτέ το πόδι της στις φυλακές του Αμπού Γράιμπ».

«Αυτός που θα πρέπει να πληρώσει», καταλήγει ο ιταλός αρθρογράφος, «είναι εκείνος που τοποθέτησε τους ανθρώπους στις φυλακές αυτές, και που τους έδωσε άμεσα ή έμμεσα την άδεια να βασανίζουν τον αντίπαλο, ο οποίος χαρακτηρίζεται συλλήβδην τρομοκράτης. Και το καθήκον αυτό ανήκει στο ανώτατο δικαστήριο της δημοκρατίας, στο αμερικανικό εκλογικό σώμα, που σε έξι μήνες θα κληθεί να κρίνει τον Μπους και τον υποτιθέμενο πόλεμο του “καλού κατά του κακού” που έχει κηρύξει».

Πηγή: ΑΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή