Δέσμευση Ομπάμα για πιο δυναμική αντίδραση κατά του Έμπολα

Πέμπτη, 16 Οκτωβρίου 2014 06:36
UPD:10:21
REUTERS/KEVIN LAMARQUE

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ εκτίμησε πως η πιθανότητα εξάπλωσης του ιού στις ΗΠΑ είναι «πολύ μικρή», τονίζοντας ωστόσο πως η διεθνής κοινότητα πρέπει να βοηθήσει όσο το δυνατόν περισσότερο τις χώρες που πλήττονται από την επιδημία.

A- A A+

Σε ομοσπονδιακούς αξιωματούχους θα ανατεθεί η επίβλεψη της αντιμετώπισης των κρουσμάτων του ιού Έμπολα στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού του συμβουλίου.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, o Αμερικάνος πρόεδρος ανέφερε ακόμα πως τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων θα αποστέλλουν μια «ειδική ομάδα» ειδικών σε οποιο νοσοκομείο αντιμετωπίσει κάποιο ανάλογο περιστατικό.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ εκτίμησε πως η πιθανότητα εξάπλωσης του ιού στις ΗΠΑ είναι «πολύ μικρή», τονίζοντας ωστόσο πως η διεθνής κοινότητα πρέπει να βοηθήσει όσο το δυνατόν περισσότερο τις χώρες που πλήττονται από την επιδημία ώστε η κατάσταση να τεθεί υπό έλεγχο.

ΑΠΕ ΜΠΕ

Η αντιμετώπιση του ιού συζητήθηκε και κατά την τηλεδιάσκεψη που είχε ο Αμερικανός πρόεδρος με τους ε τον Γάλλο ομόλογό του Φρανσουά Ολάντ, την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ και τους πρωθυπουργούς της Βρετανίας και της Ιταλίας Ντέιβιντ Κάμερον και Ματέο Ρέντσι.

Όπως δήλωσε ο Τζος Έρνεστ, εκπρόσωπος τύπου του Λευκού Οίκου, «ο πρόεδρος ζήτησε από αυτούς τους ηγέτες να καταβάλουν μια σημαντικότερη προσπάθεια» για την αντιμετώπιση του Έμπολα.

EURONEWS

Από την πλευρά του εκπρόσωπος Τύπου του πρωθυπουργού της Βρετανίας είπε σήμερα ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ και οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν ότι η εξάπλωση του Έμπολα αποτελεί «την πλέον σοβαρή υγειονομική κατάσταση εκτάκτου ανάγκης των τελευταίων αυτών ετών και ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να κάνει περισσότερα και συντομότερα για να σταματήσει την εξάπλωση της ασθένειας».

Στο μεταξύ, όπως δήλωσε την Τετάρτη ομοσπονδιακή πηγή, η δεύτερη νοσοκόμα στο Ντάλας που προσβλήθηκε από τον ιό Έμπολα, είχε ενημερώσει το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) ότι είχε ανεβάσει λίγο πυρετό πριν επιβιβαστεί στην πτήση της εταιρείας Frontier Airline με διαδρομή από το Οχάιο στο Ντάλας, ωστόσο δεν της απαγορεύτηκε να ταξιδέψει.

EURONEWS

Η Αμερικανίδα νοσοκόμα, η οποία ήταν ανάμεσα στα μέλη του προσωπικού που φρόντιζαν τον Λιβεριανό ασθενή που πέθανε την περασμένη εβδομάδα εξαιτίας του ιού, είχε ενημερώσει το CDC ότι είχε πυρετό 37,5 προτού επιβιβαστεί την 13η Οκτωβρίου στην πτήση. Δεδομένου ότι ο πυρετός που είχε εκδηλώσει ήταν μόλις λίγο πιο κάτω από το όριο που είχε ορίσει το CDC, δεν της «απαγορεύτηκε να πετάξει», ανέφερε συγκεκριμένα στο Reuters η πηγή.

Σ.Α. ΟΗΕ: Ανεπαρκής η αντίδραση της διεθνούς κοινότητας

EURONEWS

Την ίδια ώρα το Συμβούλιο Ασφαλείας ζητεί από τα κράτη-μέλη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών «να επιταχύνουν και να εντείνουν με θεαματικό τρόπο την οικονομική και υλική τους βοήθεια» προς τις χώρες που πλήττονται από τον Έμπολα.

Σε διακήρυξη που ενέκριναν ομόφωνα έπειτα από τη χθεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου, τα 15 κράτη-μέλη «υπογραμμίζουν ότι η απάντηση της διεθνούς κοινότητας υπήρξε μέχρι στιγμής ανεπαρκής απέναντι στο εύρος και της επιδημίας και τις επιπτώσεις της».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή