Απεγνωσμένη επιστροφή, πορσελάνινος τρόμος και απανωτά λάθη

Οι νέες ταινίες της εβδομάδας
Πέμπτη, 16 Οκτωβρίου 2014 09:10
A- A A+

Ένα πολεμικό, ένα υπερφυσικό κι ένα αστυνομικό θρίλερ, ένα ατύχημα από διαφορετικές οπτικές γωνίες, μία εύγευστη κωμωδία, η ζωή ενός θρύλου της μουσικής και μια παρέα από αξιολάτρευτα τερατάκια συνθέτουν το κινηματογραφικό μενού αυτής της εβδομάδας.

«’71»

Εστιάζοντας στις ανθρώπινες σχέσεις που αναπτύσσονται πίσω από τις εχθροπραξίες, το πολεμικό θρίλερ του Γιαν Ντεμάνζ - με τους Τζακ Ο' Κόνελ, Σαμ Ράιντ, Σον Χάρις, Τσάρλι Μέρφι και Πολ Άντερσον - απέσπασε το Βραβείο Οικουμενικής Επιτροπής Ειδική Μνεία στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βερολίνου και τη Χρυσή Αθηνά στο 20ό Φεστιβάλ Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας. Η ταινία μάς μεταφέρει στη Βόρεια Ιρλανδία του 1971, όπου οι συγκρούσεις κλιμακώνονται και ο φόβος για εμφύλιο πόλεμο εντείνεται. Ένας νεαρός Βρετανός στρατολογείται στο Μπέλφαστ, όμως μια περιπολία μετατρέπεται σε συμπλοκή και ο άτυχος στρατιώτης μένει πίσω. Η επιστροφή στη βάση του είναι μια οδύσσεια, γεμάτη φόβο και απόγνωση.

«Annabelle»

Η πορσελάνινη κούκλα με τα αθώα μπλε μάτια, που μετατρέπεται σε συνώνυμο του κακού, του διαβολικού και της καταστροφής, μετά το πιο επιτυχημένο εισπρακτικά θρίλερ της περασμένης χρονιάς, «Το κάλεσμα», επιστρέφει ακόμα πιο τρομακτική στο υπερφυσικό θρίλερ του Τζον Λεονέτι, με τους Άναμπελ Γουόλις, Γουόρντ Χόρτον, Άλφρε Γούνταρντ, Μισέλ Ρομάνο και Γκάμπριελ Μπέιτμαν. Αυτήν τη φορά, η δαιμονισμένη Annabelle θα ταράξει τη ζωή ενός ευτυχισμένου ζευγαριού, που περιμένει την άφιξη του μωρού του.

«Λάθος στο λάθος»

«Μου άρεσε η κεντρική ιδέα του σεναρίου γύρω από τη σχέση δύο αστυνομικών, οι οποίοι εμπλέκονται σε ένα δυστύχημα, που θέτει σε κίνδυνο την καριέρα και τη ζωή ενός εξ’ αυτών. Πρόκειται για μια ιστορία εκδίκησης, που εγώ τη μετέτρεψα σε ιστορία λύτρωσης. Είναι αστείο να σκεφτεί κανείς ότι, από την ίδια ιδέα, μπορεί να γίνουν δυο εκ διαμέτρου αντίθετες ταινίες». Με αυτά τα λόγια, περιγράφει ο Φρεντ Καβαγιέ το γαλλικό του αστυνομικό θρίλερ, με τους Βινσέντ Λιντόν, Ζιλ Λελούς, Ναντίν Λαμπακί, Ζιλ Κοέν, Μεντί Σαντούν και Ζιλ Μπελομί, στο οποίο δύο αποξενωμένοι φίλοι και πρώην συνάδελφοι ενώνονται ξανά, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τη μαφία.

«Το ανθρώπινο κεφάλαιο»

Αποτελώντας την επίσημη υποψηφιότητα της Ιταλίας για το Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας 2015, το πολυβραβευμένο δράμα του Πάολο Βίρτζι, βασίζεται στο ομώνυμο μπεστ σέλερ του Στίβεν Άμιντον. Οι Βαλέρια Γκολίνο, Βαλέρια Μπρούνι Τεντέσκι, Φαμπρίτζιο Μπεντιβόγλιο και Φαμπρίτζιο Γκιφούνι πρωταγωνιστούν στην ταινία, που χωρίζεται σε 4 κεφάλαια, το καθένα από τα οποία προσεγγίζει την ιστορία από την οπτική γωνία διαφορετικού χαρακτήρα. Στο Μιλάνο, ένα τζιπ συγκρούεται με έναν άτυχο ποδηλάτη πριν την Παραμονή των Χριστουγέννων. Τι συνέβη εκείνο το βράδυ; Πώς αυτό το ατύχημα συνδέει και, παράλληλα, ανατρέπει τη ζωή δύο οικογενειών, που βρίσκονται στα όρια της χρεωκοπίας;

«Ένα ταξίδι 30,5 μέτρα μακριά»

Ο σκηνοθέτης του «Chocolat», ο - 3 φορές υποψήφιος για Όσκαρ - Σουηδός Λάσε Χάλστρομ, επιστρέφει, με τους Στίβεν Σπίλμπεργκ, Όπρα Γουίνφρεϊ και Τζούλιετ Μπλέικ να υπογράφουν την παραγωγή αυτής της γαστριμαργικής κομεντί, που βασίζεται στο πολυμεταφρασμένο ομώνυμο μπεστ σέλερ του Richard C. Morais. Η - βραβευμένη με Όσκαρ - Έλεν Μίρεν και οι Ομ Πουρί, Σαρλότ Λε Μπον, Ρόχαν Τσαντ, Μάνις Νταγιάλ και Αμίτ Σαχ ξετυλίγουν την ιστορία μιας οικογένειας Ινδών, η οποία αναγκάζεται να μετακομίσει στη Νότια Γαλλία, όπου ανοίγει ένα ινδικό εστιατόριο. Όμως, της ξεφεύγει μια μικρή λεπτομέρεια. Ακριβώς απέναντι, βρίσκεται ένα επιτυχημένο, ακριβό εστιατόριο, βραβευμένο με αστέρι Μισελέν. Έτσι, η μάχη του σκληρού ανταγωνισμού γίνεται αναπόφευκτη.

«Get on up (The James Brown story)»

Με αφετηρία τα δύσκολα παιδικά του χρόνια, μέσα στη φτώχεια και τους κινδύνους των γκέτο της Τζόρτζια, και φτάνοντας έως την άνοδό του στο στερέωμα του μαύρου πενταγράμμου, η βιογραφική ταινία του σκηνοθέτη της υποψήφιας για 4 Όσκαρ ταινίας «The help», Τέιτ Τέιλορ, αποτυπώνει τη διαδρομή του Τζέιμς Μπράουν, του θρυλικού «Νονού» της soul funk που άλλαξε τη μουσική ιστορία. Πρωταγωνιστούν οι Τσάντγουικ Μπόσμαν, Ντέιβιντ Άντριου Νας, Νέλσαν Έλις, Βαϊόλα Ντέιβις, Οκτάβια Σπένσερ, Τζιλ Σκοτ, Νταν Άκροιντ και Κιθ Ρόμπινσον. Στις καρέκλες των παραγωγών, κάθονται ο - βραβευμένος με Όσκαρ - Μπράιαν Γκρέιζερ και ο Μικ Τζάγκερ και τη μουσική επιμέλεια υπογράφει ο - βραβευμένος με 12 Όσκαρ και 6 Γκράμι - Τόμας Νιούμαν.

«Τα τερατοκουτάκια»

Βασισμένη στο παιδικό μυθιστόρημα «Here be monsters» του Άλαν Σνόου, η οικογενειακή ταινία κινουμένων σχεδίων των Γκρέιαμ Άναμπλ και Άντονι Στάτσι, που προβάλλεται και σε τρισδιάστατη έκδοση, αφηγείται τις περιπέτειες ενός ορφανού αγοριού, που υιοθετήθηκε από κάτι ασχημούτσικα, σκανδαλιάρικα, αλλά αξιαγάπητα πλάσματα, που ζουν στους υπονόμους. Τώρα, είναι εκείνος που πρέπει να προστατεύσει την «οικογένειά» του από έναν κακό εξολοθρευτή, και να δείξει πως δεν πρέπει να κρίνουμε κάποιον από την εμφάνισή του, αλλά από τα έργα του.

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
[email protected]


 

Προτεινόμενα για εσάς