Υπουργικό στη σκιά των αγορών

Τετάρτη, 15 Οκτωβρίου 2014 10:08
UPD:10:10
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Η πτώση-ρεκόρ 5,70% στο Χρηματιστήριο και η άνοδος των επιτοκίων του 10ετούς ομολόγου στο 7,02% είναι ένα σαφές πρώτο μήνυμα των αγορών ότι έξοδος από το μνημόνιο χωρίς αυστηρή επιτήρηση δεν μπορεί να υπάρξει.

A- A A+

Εν μέσω γενικευμένων πωλήσεων στο Χρηματιστήριο και με τις αποδόσεις των 10ετών τίτλων σε επίπεδα κρίσης, συνεδριάζει το απόγευμα το υπουργικό συμβούλιο.

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος αύριο αναχωρεί για το Μιλάνο προκειμένου να συμμετάσχει στην Ευρωασιατική Σύνοδο Κορυφής (ASEM), θα δώσει, σύμφωνα με πληροφορίες, συγκεκριμένες οδηγίες για επίσπευση του κυβερνητικού έργου προκειμένου η κυβέρνηση να είναι έτοιμη για τις διαπραγματεύσεις μέχρι τις 27 Οκτωβρίου, οπότε και η τρόικα θα επιστρέψει στην Αθήνα, ενώ ΔΝΤ και Eurogroup πιέζουν για άμεση προώθηση των προαπαιτούμενων έως τα τέλη Ιανουαρίου του 2015.

Τόσο ο Πρωθυπουργός όσο και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, θα επιχειρήσουν να «διασκεδάσουν το αρνητικό κλίμα μέσα από δημοσιεύματα κυρίως του ξένου τύπου και διαρροές αξιωματούχων του ΔΝΤ και της Ε.Ε. για το εγχείρημα της Αθήνας να βγει με ασφάλεια και συντεταγμένα από το μνημόνιο».

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο Πρωθυπουργός θα στείλει ένα μήνυμα στις αγορές ότι «η κυβέρνηση έχει λάβει ψήφο εμπιστοσύνης, η οικονομία έχει κάνει βήματα προόδου, η σταθερότητα έχει επιστρέψει και η όποια πολιτική αστάθεια δεν επηρεάζει το κυβερνητικό σχέδιο εξόδου από το μνημόνιο με παράλληλη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και διατήρηση των πλεονασματικών προϋπολογισμών».

EURONEWS

Ωστόσο η πτώση-ρεκόρ 5,70% στο Χρηματιστήριο και η άνοδος των επιτοκίων του 10ετούς ομολόγου στο 7,02% είναι ένα σαφές πρώτο μήνυμα των αγορών ότι έξοδος από το μνημόνιο χωρίς αυστηρή επιτήρηση δεν μπορεί να υπάρξει. Από την πλευρά της η Αθήνα «επιμένει στο σχέδιο εξόδου» και δηλώνει ότι πρόκειται «απλά για μια νευρικότητα των αγορών».

Στο εσωτερικό μέτωπο, ο Πρωθυπουργός αναμένεται να ανεβάσει τους τόνους έναντι του ΣΥΡΙΖΑ με δεδομένη την απόφαση «να μη μένει τίποτε αναπάντητο». Άλλωστε στο Μαξίμου πιστεύουν ότι η Κουμουνδούρου «επενδύει στην πολιτική αστάθεια» και κάνει «ό,τι μπορεί προκειμένου να μην έχει αίσιο τέλος η έξοδος της χώρας από το μνημόνιο».

Τέλος, η σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου διαλύει και τα όποια σενάρια για «μίνι» ανασχηματισμό με αφορμή την αντικατάσταση του Δημήτρη Αβραμόπουλου στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή