Ο Αυστραλός Ρίτσαρντ Φλάναγκαν απέσπασε το βραβείο Man Booker

Τετάρτη, 15 Οκτωβρίου 2014 07:05
A- A A+

Ο Αυστραλός συγγραφέας Ρίτσαρντ Φλάναγκαν απέσπασε το λογοτεχνικό βραβείο Man Booker Prize 2014 για το βιβλίο του «The Narrow Road to the Deep North» (εκδόσεις Chatto & Windus).

Το βραβείο - το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 50.000 στερλινών - ανακοινώθηκε από τον πρόεδρο της κριτικής επιτροπής, τον Βρετανό φιλόσοφο Α. Κ. Γκρέιλινγκ, σε επίσημη τελετή το βράδυ της Τρίτης 14 Οκτωβρίου στην κατάμεστη μεσαιωνική αίθουσα Γκίλντχολ του παλαιού δημαρχείου του Λονδίνου.

Το μυθιστόρημα του 53χρονου συγγραφέα αναφέρετε στις μορφές του έρωτα και του θανάτου, του πολέμου και της αλήθειας. Πρωταγωνιστής της ιστορίας είναι ο χειρουργός Dorrigo Evans ο οποίος ερωτεύεται τη γυναίκα του θείου του. Η υπόθεση εκτυλίσσεται κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου σ' ένα ιαπωνικό στρατόπεδο συγκέντρωσης της Βιρμανίας όπου οι αιχμάλωτοι στρατιώτες δούλευαν για την κατασκευή της σιδηροδρομικής γραμμής μεταξύ Μπανγκόκ, Ταϊλάνδης και Ρανγκούν, γνωστής και ως «γραμμή του θανάτου» (Death Railway).

Εκεί πέθαναν από το 1942 έως το 1943 200.000 αιχμάλωτοι πολέμου οι οποίοι δούλευαν σαν σκλάβοι. Ο αριθμός αυτός, είπε ο Ρίτσαρντ Φλάναγκαν, αντιπροσωπεύει περισσότερα πτώματα από τις λέξεις που υπάρχουν στο βιβλίο μου.

naftemporiki.gr

 

Προτεινόμενα για εσάς