Οι αποκεφαλισμοί και οι μαζικές εκτελέσεις που πραγματοποιούν οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους έχουν συγκεντρώσει την προσοχή της κοινής γνώμης, αλλά και οι σιίτες πολιτοφύλακες, οι οποίοι πρόσκεινται στην ιρακινή κυβέρνηση, προβαίνουν σε ανάλογες θηριωδίες, όπως αναφέρει έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα από τη Διεθνή Αμνηστία.
Οι πολιτοφύλακες «απήγαγαν και σκότωσαν πολυάριθμους σουνίτες αμάχους τους τελευταίους μήνες και απολαμβάνουν πλήρους ασυλίας γι' αυτά τα εγκλήματα πολέμου», καταγγέλλει στην έκθεσή της η διεθνής Μη Κυβερνητική Οργάνωση.
Η έκθεση της Αμνηστίας περιγράφει τις δοκιμασίες που περνούν οι πολίτες των οποίων οι συγγενείς εξαφανίστηκαν. Σε πολλές περιπτώσεις, η τύχη τους παραμένει άγνωστη επί εβδομάδες ή μήνες μετά την εξαφάνισή τους.
Σύμφωνα με τη διεθνή οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα, οι πολιτοφύλακες που ευθύνονται για αυτά τα εγκλήματα υποστηρίζονται και εξοπλίζονται από την ιρακινή κυβέρνηση.
Όπως καταγγέλλουν εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας, έχουν παραλάβει «πολλές σορούς αγνώστων ανδρών που φέρουν τραύματα από σφαίρες στο κεφάλι και συχνά έχουν δεμένα τα χέρια τους με μεταλλικές ή πλαστικές χειροπέδες, σχοινί ή ύφασμα».
Οι φωτογραφίες πτωμάτων που έχουν δείξει οι συγγενείς θυμάτων στη Διεθνή Αμνηστία, καθώς και άλλες από το νεκροτομείο της Βαγδάτης «αποκαλύπτουν μία συστηματική τακτική στοχευμένων δολοφονιών υπό την μορφή εκτελέσεων», λέει η οργάνωση.
Οι πολιτοφύλακες βάζουν στο στόχαστρό τους σουνίτες αμάχους σε αντίποινα με θρησκευτικά κίνητρα και κάποιες φορές καταφεύγουν σε εκβιασμούς, καταγγέλλει η οργάνωση.
Ανάμεσα στις περιπτώσεις που αναφέρονται στην έκθεση είναι κι εκείνη του Σάλεμ, ενός 40χρονου επιχειρηματία και πατέρα εννέα παιδιών από τη Βαγδάτη, ο οποίος απήχθη τον Ιούλιο.
«Δύο εβδομάδες μετά την καταβολή από την οικογένειά του λύτρων 60.000 δολαρίων στους απαγωγείς του, το πτώμα του βρέθηκε στο νεκροτομείο της Βαγδάτης με τα χέρια του ακόμη δεμένα, ενώ του είχαν συνθλίψει το κρανίο», σύμφωνα με την οργάνωση.
Αποξένωση της σουνιτικής μειονότητας
Παρατηρητές έχουν προειδοποιήσει ότι οι ενέργειες των πολιτοφυλάκων προκαλούν ακόμη περισσότερο την αποξενωμένη σουνιτική μειονότητα, από την οποία αντλεί την υποστήριξή του το Ισλαμικό Κράτος.
Από τότε που ο ιρακινός στρατός τράπηκε σε φυγή εξαιτίας της προέλασης των τζιχαντιστών τον Ιούνιο, η κυβέρνηση δεν φαίνεται διατεθειμένη να αναζητήσει ευθύνες και αυτή η τακτική, σύμφωνα με την Αμνηστία, πρέπει να αλλάξει.
«Με το να μην παραπέμπονται οι πολιτοφύλακες στη δικαιοσύνη για εγκλήματα πολέμου και για άλλες σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι ιρακινές αρχές ουσιαστικά τους αφήνουν ελεύθερους να συνεχίζουν τη σφαγή των σουνιτών», σημειώνεται.
Η σύμβουλος της Διεθνούς Αμνηστίας σε θέματα κρίσεων Ντονατέλα Ροβέρα δήλωσε ότι η νέα ιρακινή κυβέρνηση υπό τον σιίτη πρωθυπουργό Χάινταρ Αλ Αμπάντι «οφείλει να σταματήσει τώρα τη δράση των πολιτοφυλάκων και να επιβάλει το κράτος δικαίου».
Ο κ. Αλ Αμπάντι έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θεωρεί πρόβλημα τη δράση των πολιτοφυλάκων.