Κατά της δημοτικότητας Μπους τα βασανιστήρια Ιρακινών

Τρίτη, 11 Μαΐου 2004 07:37
A- A A+

Στο χαμηλότερο επίπεδό της, από την ημέρα της ανάληψης της προεδρίας, βρίσκεται η δημοτικότητα του αμερικανού προέδρου Τζωρτζ Μπους, μετά το σκάνδαλο της κακομεταχείρισης Ιρακινών κρατουμένων, στις φυλακές Αμπού Γράιμπ και τον βαρύ απολογισμό των αμερικανικών απωλειών στο Ιράκ, όπως προκύπτει από δημοσκόπηση της εταιρείας «Gallup», που δημοσιεύθηκε χθες στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN και στην εφημερίδα USA Today.

Μόνο το 46% των 1.003 ερωτηθέντων στην έρευνα, που διενεργήθηκε στο διάστημα 7-9 Μαΐου, δηλώνουν ευχαριστημένοι με τον πρόεδρο Μπους, έναντι 49%, που ήταν το προηγούμενο ποσοστό σε δημοσκόπηση της περασμένης Τετάρτης, το οποίο ήδη ήταν το χαμηλότερο από την ανάληψη της προεδρίας τον Ιανουάριο του 2001.

Μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου με τους Iρακινούς κρατουμένους, το ποσοστό των Αμερικανών που πιστεύουν ότι ο πόλεμος άξιζε να γίνει έπεσε στο 44%, άλλο ένα ποσοστό χαμηλότερο από ποτέ άλλοτε.

Παρ' όλα αυτά, στην κούρσα για τις προεδρικές εκλογές ο ρεπουμπλικανός πρόεδρος προηγείται με μία μονάδα του δημοκρατικού αντιπάλου του Τζων Κέρι, με 48% έναντι 47%. Σε περίπτωση δε που κατέβει στις εκλογές κι ο ανεξάρτητος υποψήφιος Ράλφ Νέιντερ, ο Μπους συγκεντρώνει το 47%, έναντι 45% του Κέρι και 5% του Νέιντερ.

Όσον αφορά την ορθότητα της εισβολής στο Ιράκ, το 54% απαντά πως ήταν λάθος, ενώ το 41% υποστηρίζει πως ο Μπους έπραξε καλώς.

Οι γνώμες των Αμερικανών παρουσιάζονται ιδιαίτερα διχασμένες σχετικά με τον υπουργό Αμύνης Νόναλντ Ράμσφελντ: το 46% υποστηρίζει πως κάνει καλά τη δουλειά του, ενώ το 45% αποδοκιμάζει τις πράξεις του. Πάντως ανέρχεται σε λιγότερο από το ένα τρίτο, το ποσοστό των ερωτηθέντων που επιθυμεί την παράιτησή του μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου με τους Ιρακινούς κρατουμένους.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή