Σε κατάσταση επιφυλακής οι Ιάπωνες στο Ιράκ

Τρίτη, 11 Μαΐου 2004 10:10
A- A A+

Σε κατάσταση επιφυλακής θα πρέπει να βρίσκονται οι Ιάπωνες στρατιώτες στο Ιράκ, μετά την επίθεση με χειροβομβίδες που δέχθηκαν Ολλανδοί στρατιώτες στη Σαμάουα, από την οποία σκοτώθηκε ένας Ολλανδός και άλλος ένας τραυματίσθηκε, αλλά η κυβέρνηση του Τόκιο θεωρεί πως οι ιαπωνικές δυνάμεις δεν βρίσκονται σε ζώνη μαχών, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός, Γιουνιχίρο Κοϊζούμι.

Η Ιαπωνία, στενός σύμμαχος των ΗΠΑ, έχει στείλει 550 στρατιώτες στο Ιράκ, οι οποίοι εδρεύουν κοντά στη Σαμάουα, στο νότιο τμήμα της χώρας, εκτελώντας αποστολές ανοικοδόμησης και ανθρωπιστικής βοήθειας.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα της Ιαπωνίας οι στρατιωτικές αποστολές στο εξωτερικό δεν πρέπει να αναπτύσσονται σε ζώνες μαχών, αλλά η πρόνοια αυτή θεωρείται άνευ σημασίας από αρκετούς επικριτές της πολιτικής Κοϊζούμι, δεδομένης της επιδείνωσης της κατάστασης ασφαλείας στο Ιράκ.

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός ερωτηθείς εάν θεωρεί τη Σαμάουα ως ζώνη όπου δεν διεξάγονται πολεμικές επιχειρήσεις απάντησε ότι «δεν υπάρχει καμμία αλλαγή» και πρόσθεσε ότι «είναι απαραίτητο να λαμβάνονται επαρκεί μέτρα για την ασφάλεια».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή