Ευ. Βενιζέλος: Οι τουρκικές ενέργειες υπονομεύουν τις συνομιλίες για το Κυπριακό

Δευτέρα, 13 Οκτωβρίου 2014 15:07
UPD:16:36
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Ο κ. Κασουλίδης χαρακτήρισε παραγωγική τη συνάντηση που είχε με τον αντιπρόεδρο τη κυβέρνησης και ανέφερε πως μπορεί να επιστρέψει στην Κύπρο λέγοντας ότι η Ελλάδα θα συμπαρασταθεί και σε αυτήν τη δοκιμασία, με όλες τις δυνατότητες, οι οποίες της προσφέρονται.

A- A A+

Κάλεσμα στην Τουρκία να μην επιβαρύνει περισσότερο την κατάσταση απηύθυνε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, αναφερόμενος στις ενέργειές της στην κυπριακή ΑΟΖ. 

Μετά από συνάντηση που είχε με τον Κύπριο υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη, ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε τη στήριξη της Αθήνας στις προσπάθειες της Λευκωσίας για την επίλυση του Κυπριακού και πρόσθεσε πως εξετάστηκαν σε βάθος οι τελευταίες εξελίξεις που αφορούν στις παραβιάσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ.

Όπως χαρακτηριστικά είπε, «σε μια διεθνή συγκυρία τόσο βεβαρημένη, δεν θα έπρεπε η Τουρκία να επιβαρύνει ακόμη περισσότερο την κατάσταση, με ενέργειες που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και υπονομεύουν την πορεία των συνομιλιών για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού».

ΝΕΡΙΤ

Ο υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε ότι είναι υποχρέωση όλων να βοηθήσουν τις συνομιλίες, αλλά συμπλήρωσε ότι παρατηρούνται συμπεριφορές που κινούνται προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, ο πυρήνας του προβλήματος είναι πάντα ο ίδιος, δηλαδή «η άρνηση της Τουρκίας να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία». «Από αυτήν τη μήτρα», πρόσθεσε, «ξεκινούν μια σειρά από προβλήματα». 

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος (Δ) και ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης (Α) υπογράφουν διμερή συμφωνία συνεργασίας στους τομείς Έρευνας και Διάσωσης.

Από την πλευρά του ο κ. Κασουλίδης χαρακτήρισε παραγωγική τη συνάντηση που είχε με τον αντιπρόεδρο τη κυβέρνησης και ανέφερε πως μπορεί να επιστρέψει στην Κύπρο λέγοντας ότι η Ελλάδα θα συμπαρασταθεί και σε αυτήν τη δοκιμασία, με όλες τις δυνατότητες, οι οποίες της προσφέρονται.

«Οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας και η αμφισβήτηση της κυπριακής ΑΟΖ έχουν συνέπειες στον διακοινοτικό διάλογο, ο οποίος δεν μπορεί να διεξαχθεί υπό συνθήκες απειλών και εκβιασμών και επίδειξης ισχύος και μάλιστα, σε μια φάση, κατά την οποία οι συνομιλίες θα προχωρούσαν επί της ουσίας, χωρίς υπεκφυγές», συνέχισε.

Μάλιστα, ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών έκανε λόγο για αποθράσυνση της Τουρκίας και υποστήριξε ότι η αυστηρότητα που θα έπρεπε να επιδείξει η διεθνής κοινότητα απέναντί της, μέχρι στιγμής δεν είναι η αναμενόμενη, αν και πρόσθεσε ότι πραγματοποιούνται παρασκηνιακές διπλωματικές προσπάθειες.

Επίσης διαβεβαίωσε ότι η ιταλική εταιρεία ΕΝΙ θα προχωρήσει απρόσκοπτα στο πρόγραμμα των γεωτρήσεων που έχει εξαγγείλει, σύμφωνα με τις συμβατικές της υποχρεώσεις έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας, και επ' αυτού δεν πρόκειται να υπάρξει εκ μέρους της οπισθοχώρηση.  

Κληθείς να απαντήσει σε ερώτηση σχετικά με τους «παλικαρισμούς» για τους οποίους κατηγόρησε την Τουρκία, αλλά και για τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες η Λευκωσία θα ξαναγυρίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού, ο κ. Κασουλίδης υποστήριξε ότι διάλογος δεν μπορεί να διεξαχθεί υπό τις παρούσες συνθήκες και ζήτησε άρση των απειλών, της επίδειξης ισχύος αλλά και των εκβιασμών από την πλευρά της Τουρκίας.

Αναφορικά με τον φυσικό πλούτο της Κύπρου, περιλαμβανομένων και των υδρογονανθράκων, ο επανέλαβε ότι ο πλούτος αυτός ανήκει σε όλους τους Κυπρίους και αναλογικά θα κατανεμηθεί, όταν επιλυθεί το κυπριακό πρόβλημα. Παρατήρησε ότι έσοδα από το φυσικό αέριο δεν προβλέπονται πριν από το τέλος της δεκαετίας και αναρωτήθηκε «προς τι λοιπόν» αυτές οι απειλές της Τουρκίας επί του παρόντος.

Ο Κύπριος υπουργός έκανε αναφορά και στο ρόλο της Τουρκίας σε σχέση με τους τζιχαντιστές. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «πολλές χώρες γνωρίζουν πολύ καλά το ρόλο της Τουρκίας, ως προς την ενίσχυση και τη δημιουργία αυτής της τερατώδους οργάνωσης. Εξάλλου, είναι γνωστό ότι την ενίσχυε και οικονομικά και με παροχή οπλισμού».

Από την πλευρά του, ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε «την ορθότητα της απόφασης της Ελλάδας να μετάσχει η χώρα μας στον διεθνή σχηματισμό κατά του Ισλαμικού Κράτους», όπως έπραξε και η Κύπρος. 

Διμερής συμφωνία συνεργασίας στους τομείς Έρευνας και Διάσωσης

Η συνάντηση των δύο υπουργών επισφραγίστηκε με την υπογραφή διμερούς συμφωνίας συνεργασίας στους τομείς Έρευνας και Διάσωσης. 

Και οι δύο έδωσαν έμφαση σε θέματα θαλάσσιας πολιτικής και ενέργεγιας, στα οποία ανέφεραν πως θα υπάρχει στενότερη συνεργασία.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή