Φοβάται ότι θα γίνει σφαγή στο Κομπάνι ο γγ του ΟΗΕ

Κυριακή, 12 Οκτωβρίου 2014 23:50
UPD:23:59
REUTERS/UMIT BEKTAS

Κούρδοι από την Τουρκία παρατηρούν τον καπνό που υψώνεται από την πόλη της Συρίας Κομπάνι, κοντά στο Μουρσιτπινάρ, στα σύνορα με την Τουρκία, στη νοτιοανατολική πόλη Σουρούκ.

A- A A+

Φόβους για το ενδεχόμενο να ακολουθήσει σφαγή αμάχων στο Κομπάνι, την κουρδική πόλη της Συρίας που οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ)πολιορκούν στην τουρκική μεθόριο, εκφράζει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν.  Για τραγωδία κάνει λόγο ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι ο οποίος ωστόσο υποβαθμίζει τη δράση του ΙΚ στη Συρία και δίνει έμφαση στη δράση του στο Ιράκ. Παράλληλα  η Τουρκία επιβεβαίωσε ότι θα αρχίσει να εκπαιδεύει στρατιωτικά τη μετριοπαθή αντιπολίτευση στη Συρία.

Την Κυριακή, στο περιθώριο της διεθνούς διάσκεψης των δωρητών για την ανοικοδόμηση της Γάζας, ο Μπαν Γκι Μουν απηύθυνε έκκληση «σε όλες τις πλευρές να ορθώσουν το ανάστημά τους προκειμένου να εμποδίσουν μία σφαγή αμάχων στο Κομπάνι».

REUTERS/MOHAMED ABD EL GHANY

«Επαναλαμβάνω τη βαθιά μου ανησυχία για την κατάσταση στο εσωτερικό και τα περίχωρα της συριακής πόλης Κομπάνι. Με το Ισλαμικό Κράτος να συνεχίζει να εξαπολύει επιθέσεις, χιλιάδες ζωές βρίσκονται σε κίνδυνο» τόνισε.

Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία, Στάφαν ντε Μιστούρα, είχε ήδη δηλώσει την Παρασκευή ότι «είναι πολύ πιθανό» οι άμαχοι «να σφαγιαστούν» εάν το Κομπάνι καταληφθεί από τους τζιχαντιστές που ξεκίνησαν την επίθεση αυτή από την 16η Σεπτεμβρίου.

Περίπου 700 άμαχοι βρίσκονται στο κέντρο της πόλης και 10.000 με 13000 έχουν συγκεντρωθεί κοντά στα σύνορα, είχε εκτιμήσει ο ίδιος.

Κέρι: Ανησυχεί για το Κομπάνι, αλλά δίνει έμφαση στο Ιράκ

REUTERS/POOL

Την ίδια ώρα, επίσης από το Κάιρο, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι εξέφρασε τη βαθύτατη ανησυχία των ΗΠΑ και χαρακτήρισε «τραγωδία» αυτό που εκτυλίσσεται στη συριακή πόλη Κομπάνι.

Σε ομιλία που εκφώνησε στη σύνοδο των δωρητών ο Κέρι επισήμανε ότι θα χρειαστεί χρόνος για συγκροτηθεί πλήρως ένας συνασπισμός που θα αντιμετωπίσει τους τζιχαντιστές, ενώ τόνισε ότι προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στο Ιράκ υποβαθμίζοντας την ισχύ του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία.

«Προφανώς όλοι μας ανησυχούμε πολύ για τις αναφορές που λαμβάνουμε ότι το Ισλαμικό Κράτος σημειώνει πρόοδο στο Κομπάνι και παρακολουθούμε στενά την κατάσταση. Στην πραγματικότητα δεν παρακολουθούμε απλώς, έχουμε βαθύτατα εμπλακεί πραγματοποιώντας αεροπορικές επιδρομές τις τελευταίες ημέρες και σήμερα υπήρξαν περισσότεροι βομβαρδισμοί» είπε ο Κέρι.

«Υπήρξαν αναφορές σήμερα ότι συνεχίζουν να αντιστέκονται, δεν έχει καταληφθεί πλήρως, τμήματα της πόλης έχουν περιέλθει» στον έλεγχο των τζιχαντιστών.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας ανέφερε επίσης ότι 60 και πλέον εταίροι έχουν δεσμευτεί στο να συμμετάσχουν στις προσπάθειες των ΗΠΑ να νικήσουν το Ισλαμικό Κράτος.

«Το Κομπάνι είναι μία κοινότητα και πρόκειται για μία τραγωδία αυτό που συμβαίνει εκεί και εμείς δεν το υποβαθμίζουμε αυτό, ωστόσο το έχουμε δηλώσει από την πρώτη ημέρα ότι θα χρειαστεί ένα χρονικό διάστημα προκειμένου να συγκροτήσουμε πλήρως το συνασπισμό» σημείωσε ο ίδιος.

Η Άγκυρα σε ρόλο εκπαιδευτή των Σύρων ανταρτών

EURONEWS

Εν τω μεταξύ Η Άγκυρα επιβεβαίωσε την απόφασή της να εκπαιδεύσει και να εξοπλίσει τους μετριοπαθείς Σύρους αντάρτες

Ειδικότερα ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου επιβεβαίωσε ότι η χώρα του θα ενισχύσει τη στρατιωτική ισχύ της συριακής «μετριοπαθούς αντιπολίτευσης» προκειμένου να την καταστήσει μία «τρίτη δύναμη» μεταξύ του καθεστώτος της Δαμασκού και των τζιχαντιστών.

«Χρειαζόμαστε τώρα μία δύναμη ασφαλείας που θα προστατεύει το συριακό λαό είτε εναντίον του Ισλαμικού Κράτους είτε εναντίον του καθεστώτος» δήλωσε ο Νταβούτογλου σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Milliyet και δημοσιεύτηκε την Κυριακή.

«Η λύση είναι η συγκρότηση μιας τρίτης δύναμης διαφορετικής από το καθεστώς και το Ισλαμικό Κράτος που θα αντιπροσωπεύει το συριακό λαό και που θα αποτελεί από Σύρους, όχι από ξένους μαχητές» τόνισε.

«Αυτή η τρίτη δύναμη πρέπει να αντιπροσωπεύει όλα τα κόμματα και κινήματα στη Συρία, ο συριακός εθνικός συνασπισμός και η αντιπολίτευση πληρούν ήδη αυτές τις προϋποθέσεις».

«Μια άλλη δύναμη θα επικρατεί στο πεδίο χάρη στην προστασία από αέρος που τις προσφέρουν, αυτή η δύναμη θα είναι η συριακή αντιπολίτευση» προσέθεσε ο Νταβούτογλου.

Πηγή: ΑΜΠΕ, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή