Tσάμπι: «Aπαράδεκτα για μια δημοκρατία» τα βασανιστήρια στο Ιράκ

Τρίτη, 11 Μαΐου 2004 15:33
A- A A+

Ως «απαράδεκτα για μια δημοκρατία» χαρακτήρισε τα βασανιστήρια σε βάρος ιρακινών κρατουμένων, ο ιταλός πρόεδρος Κάρλο Ατζέλιο Τσάμπι, επισημαίνοντας πως επιδεινώνουν την κατάσταση στο Ιράκ.

«Η κατάσταση στο Ιράκ είναι ήδη δύσκολη και τώρα επιδεινώνεται δραματικά από τις αποκαλύψεις για βασανιστήρια και για άλλες απεχθείς συμπεριφορές που προσβάλλουν την αξιοπρέπεια των ανθρώπων και είναι απαράδεκτες για μια δημοκρατία», ανέφερε ο κ. Τσάμπι, κατά τη διάρκεια συνάντησής του στη Ρώμη με τον αλγερινό ομόλογό του Ζινεντίν Μπεν Αλι.

«Ελπίζουμε και πιστεύουμε πως θα ριχθεί άπλετο φως σε αυτούς που ευθύνονται και πως θα αποδοθεί δικαιοσύνη», τόνισε ο ιταλός πρόεδρος και για μια ακόμα φορά κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να υιοθετήσει νέα απόφαση για το Ιράκ που θα επιτρέπει την εγκαθίδρυση μιας νόμιμης ιρακινής κυβέρνησης.

Εντωμεταξύ και η Κίνα καταδίκασε την κακομεταχείριση ιρακινών κρατούμενων από αμερικανούς και βρετανούς στρατιώτες: «Η κακομεταχείριση παραβιάζει τις διεθνείς συμβάσεις. Ζητούμε από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία να σεβαστούν τις συμβάσεις αυτές και να προστατεύσουν τα δικαιώματα των ιρακινών αιχμαλώτων και των αιχμαλώτων πολέμου. Πιστεύουμε πως πρέπει να διεξαχθεί εξονυχιστική έρευνα και αυτοί που ευθύνονται να προσαχθούν στη δικαιοσύνη», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή