Στ. Θεοδωράκης: Ντροπή να καταλήγουν στη Φυλή τα σκουπίδια της Μυκόνου

Κυριακή, 12 Οκτωβρίου 2014 14:41
UPD:19:51
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟ
A- A A+

Να θέσουν συγκεκριμένη πρόταση για να λυθεί το μεγάλο πρόβλημα των σκουπιδιών κάλεσε τα πολιτικά κόμματα ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης από τη Φυλή την οποία επισκέφθηκε σήμερα Κυριακή.

«Είναι ντροπή για την Ελλάδα, για την Αθήνα, στη Φυλή να καταλήγουν τα σκουπίδια ακόμη και της Μυκόνου, και βέβαια όλης σχεδόν της Πελοποννήσου».

«Η δική μας έγνοια είναι τα προβλήματα στις συνοικίες» σημείωςε ο επικεφαλής του Ποταμιού επισημαίνοντας ότι το κόμμα του έχει καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση επ' αυτού.

«Εδώ παίζεται η επιβίωση της κοινωνίας. Αυτό προέχει» είπε ο κ. Θεοδωράκης, υποστηρίζοντας ότι «ο κ. Σαμαράς και ο κ. Τσίπρας έχουν όντως μια ολοκληρωμένη πρόταση για την επιβίωση των κομμάτων τους» και «ότι ο καυγάς των δύο μεγάλων κομμάτων είναι κυρίως για το πάπλωμα και όχι για τα προβλήματα της κοινωνίας».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τις θέσεις της κυρίας Δούρου ο επικεφαλής του Ποταμιού είπε ότι «η νέα περιφερειάρχης πιστεύει όλο και πιο πολύ σε μαγικές λύσεις» και την κάλεσε «να αλλάξει τους όρους των διαγωνισμών που «τρέχουν», να αλλάξει το σχέδιο, να αλλάξει τις διαδικασίες αλλά να μην ξεκινήσουμε από το μηδέν γιατί τότε δεν θα δούμε λύση ούτε το 2025».

Όσο για τη πρόταση να διαχειριστούν οι δήμοι σήμερα τα σκουπίδια τους, σημείωσε ότι «είναι εκτός πραγματικότητας», επισημαίνοντας ότι «η Φυλή πρέπει να πάψει να εισάγει σκουπίδια από άλλες περιοχές, ακόμη και από την Πελοπόννησο και τη Μύκονο και πρέπει να βρεθούν λύσεις διαχείρισης των απορριμμάτων σε όλες τις περιοχές της χώρας".

«Η κ Δούρου δεν αρκεί να μεταβιβάζει τις ευθύνες στους δήμους. Έπρεπε ήδη να έχει σχέδιο για τα σκουπίδια» πρόσθεσε ο επικεφαλής του Ποταμιού και πρότεινε μία συνάντηση υπό την κ. Δούρου «όλων των φορέων που έχουν μέχρι σήμερα καταθέσει προτάσεις για την αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑ ώστε να καταλήξει μετά από μια σύντομη διαβούλευση στο τροποποιημένο σχέδιο».

Παραθέτοντας στοιχεία της Eurostat, ο Σταύρος Θεοδωράκης είπε ότι στην Ευρώπη θάβονται - με τον έναν ή τον άλλο τρόπο - το 38% των απορριμμάτων, ενώ στην Ελλάδα το 82% και δύο εκατομμύρια τόνοι απορριμμάτων (το 90% της Αττικής και το 45% όλης της χώρας) καταλήγουν ετησίως στο ΧΥΤΑ της Φυλής που έχει διάρκεια ζωής το πολύ ένα χρόνο ακόμα.

Ο ίδιος τόνισε την μεγάλη σημασία της ανακύκλωσης κυρίως στο θέμα της διαλογής στην πηγή, και της αποτελεσματικής συλλογής ώστε να μπορούν τα σκουπίδια να αξιοποιηθούν όπως σε άλλες χώρες.

«Να δούμε το σκουπίδι ως κάτι αξιοποιήσιμο», επισήμανε ο κ. Θεοδωράκης, και πρότεινε μάθημα οικολογικής αγωγής στα σχολεία και Εθνικό πρόγραμμα επιβράβευσης δήμων που θα συμμετέχουν σε μία διαδικασία «συναγωνισμού» σωστής διαχείρισης των σκουπιδιών.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή