Κρίσιμη συνάντηση για την έξοδο από το ΔΝΤ

Κυριακή, 12 Οκτωβρίου 2014 12:45
UPD:15:28
REUTERS/JOSHUA ROBERTS
A- A A+

Η θεμελίωση του πολιτικού επιχειρήματος εξόδου από το μνημόνιο με την σύμφωνη γνώμη των δανειστών και την αρωγή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), είναι ο βασικός στόχος της κυβέρνησης για τη μεταστροφή του πολιτικού κλίματος με ορίζοντα φυσικά την προεδρική εκλογή του Φεβρουαρίου.

Η σημερινή συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα, του συμβούλου του Πρωθυπουργού Σταύρου Παπασταύρου και του επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ Στέλιου Παπαδόπουλου με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, τον επί μακρό διάστημα υπεύθυνο για το ελληνικό πρόγραμμα και σημερινό επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του Ταμείου Πολ Τόμσεν και τον νυν επικεφαλής του ελληνικού προγράμματος Ρίσι Γκογιάλ «είναι κομβικής σημασίας», λέει κυβερνητικό στέλεχος.

Δεν είναι η πρώτη συνάντηση καθώς έχουν γίνει προπαρασκευαστικές προς την κατεύθυνση εξόδου του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα, αλλά είναι ίσως η πρώτη επίσημη κατά τη διάρκεια της οποίας αναμένεται η άλλη πλευρά να ανοίξει τα χαρτιά της, λέει το εν λόγω στέλεχος.      

Ήδη ο κ. Στουρνάρας βρίσκεται στις ΗΠΑ και πραγματοποιεί σειρά συναντήσεων στο πλαίσιο της ετήσιας συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Σε αυτήν την φάση η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί η συμμετοχή του ΕΣΜ, αν τελικώς προχωρήσει το σχέδιο, η οποία θα έχει στόχο να περιορίσει το ρίσκο της έκθεσης στις αγορές, να μη γίνει με όρους αυστηρής επιτήρησης, αλλά για παράδειγμα με ρητή δέσμευση της ελληνικής πλευράς να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και να διατηρήσει τους πλεονασματικούς προϋπολογισμούς.

«Ο πολιτικός χρόνος που έχουμε στη διάθεσή μας είναι εξαιρετικά περιορισμένος», αναγνωρίζει κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνησης. Αν υπάρξει συμφωνία, και μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης από την τρόικα και την ολοκλήρωση των stress tests των τραπεζών στις 26 Οκτωβρίου, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, αναμένεται σύμφωνα με πληροφορίες, να διατυπώσει και εγγράφως με επιστολή του στη γ.γ. του ΔΝΤ το αίτημα για διακοπή του προγράμματος.

Για να αντιληφθεί κανείς τις δυσκολίες του εγχειρήματος, λέει άλλο κυβερνητικό στέλεχος μόνο εντός του 2015 λήγουν έντοκα, ομόλογα και δάνεια ύψους 20 δισ. ευρώ. Τα εννέα εξ αυτών είναι προγραμματισμένο να τα δώσει το ΔΝΤ.

Τουλάχιστον, καταλήγει «το 2016 οι λήξεις περιορίζονται αισθητά, κάτω από τα επίπεδα των οκτώ δισεκατομμυρίων ευρώ».

Αν όλα εξελιχθούν σύμφωνα με τους υπολογισμούς, το Μαξίμου θα έχει στα χέρια του το «όπλο» που ζητά προκειμένου είτε να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή, είτε να πάει σε εκλογές έχοντας αναστρέψει το κλίμα έναντι της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή