Υεμένη: Στους 67 οι νεκροί από τις δύο επιθέσεις αυτοκτονίας

Μία εναντίον των σιιτών και μία εναντίον του στρατού
Πέμπτη, 09 Οκτωβρίου 2014 18:54
UPD:19:36
REUTERS/Khaled Abdullah

Τουλάχιστον 47 άνθρωποι σκοτώθηκαν, μεταξύ των οποίων και τέσσερα παιδιά, όταν βομβιστής-καμικάζι πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία είχε ζωστεί σε σημείο ελέγχου των Χούδι, στο κέντρο της Σαναά, και ενώ οι υποστηρικτές των σιιτών ανταρτών ετοιμάζονταν να πραγματοποιήσουν διαδήλωση.

A- A A+

Τουλάχιστον 67 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε δύο ξεχωριστές επιθέσεις που σημειώθηκαν την Πέμπτη στην Υεμένη, λίγες μόνον ώρες αφότου ο νέος πρωθυπουργός της χώρας ανακοίνωσε την παραίτησή του.

Ο Άχμεντ Άουαντ Μπεν Μουμπάρακ παραιτήθηκε μετά την αμφισβήτηση του διορισμού του από τους σιίτες αντάρτες Χούδι οι οποίοι ελέγχουν από τις 21 Σεπτεμβρίου την πρωτεύουσα της χώρας Σαναά.

Τουλάχιστον 47 άνθρωποι σκοτώθηκαν, μεταξύ των οποίων και τέσσερα παιδιά, όταν βομβιστής-καμικάζι πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία είχε ζωστεί σε σημείο ελέγχου των Χούδι, στο κέντρο της Σαναά, και ενώ οι υποστηρικτές των σιιτών ανταρτών ετοιμάζονταν να πραγματοποιήσουν διαδήλωση.

Ανθρώπινα μέλη είχαν διασκορπιστεί σε όλη την πλατεία Ταχρίρ και λίμνες αίματος είχαν σχηματιστεί στην άσφαλτο μετά την έκρηξη, από την οποία τραυματίστηκαν τουλάχιστον 75 άνθρωποι.

Μία ακόμη επίθεση αυτοκτονίας, με παγιδευμένο αυτοκίνητο, σημειώθηκε την ίδια ημέρα στην ανατολική Υεμένη, όπου η οργάνωση Αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο (ΑΚΑΧ) έχει εξαπολύσει κατά τους τελευταίους μήνες επανειλημμένες επιθέσεις σε εγκαταστάσεις του στρατού και της κυβέρνησης.

Από την επίθεση τουλάχιστον 20 στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους όταν το γεμάτο εκρηκτικά αυτοκίνητο εξερράγη σε φυλάκιο του στρατού, ενώ παράλληλα πραγματοποιήθηκε και επίθεση με όπλα, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SABA.

Οι επιθέσεις σημειώθηκαν μόλις λίγες ώρες μετά τη νέα σύγκρουση μεταξύ των Χούδι και του προέδρου της Υεμένης Αμπντ-Ράμπου Μανσούρ, που είχε ως αποτέλεσμα την παραίτηση του πρωθυπουργού λίγο μετά τον διορισμό του.

Αστυνομικός ο οποίος φρουρούσε τράπεζα κοντά στην πλατεία Ταχρίρ, η οποία βρίσκεται στο κέντρο της Σαναά, δήλωσε ότι άγνωστος, ο οποίος φαίνεται  να φορούσε μια ζώνη με εκρηκτικά πλησίασε το σημείο ελέγχου των Χούτι. «Στη συνέχεια πυροδότησε τα εκρηκτικά ενώ βρισκόταν ανάμεσα (στους άνδρες) της ασφάλειας (των Χούτι) και ενώ κοντά βρίσκονταν απλοί άνθρωποι», δήλωσε στο πρακτορείο Reuters.

Στο Μπουρούμ, παράκτια περιοχή της επαρχίας Χαντραμούτ, βομβιστής - καμικάζι οδήγησε παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητο σε στρατόπεδο, ενώ παράλληλα ένοπλοι προσπάθησαν να εισβάλουν στις εγκαταστάσεις, δήλωσαν αξιωματούχοι και αυτόπτες μάρτυρες. Οι στρατιώτες ανάγκασαν σε υποχώρηση τους επιτιθέμενους, ωστόσο το SABA μετέδωσε ότι 20 στρατιώτες σκοτώθηκαν και 13 ακόμα τραυματίστηκαν.

Μέχρι στιγμής καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για τις επιθέσεις, ωστόσο τα περιστατικά είναι παρόμοια με παλαιότερες βομβιστικές επιθέσεις που είχαν πραγματοποιηθεί από την ΑΚΑΧ με στόχο ιδίως κρατικούς θεσμούς, όπως ο στρατός.

Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Υεμένη, Μάθιου Τούλερ, καταδίκασε έντονα τις επιθέσεις.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή