Από το κακό στο χειρότερο η επιδημία του ιού Έμπολα

Τετάρτη, 08 Οκτωβρίου 2014 22:14
UPD:23:27
REUTERS/TAMI CHAPPELL

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ πρόκειται για τη χειρότερη επιδημία του ιού Έμπολα και τονίζει ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να καταδεικνύουν πως η επιδημία τίθεται υπό έλεγχο.

A- A A+

Τουλάχιστον 3.879 άνθρωποι, επί συνόλου 8.033 κρουσμάτων, έχουν χάσει τη ζωή τους από τον ιό Έμπολα σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) ο οποίος καλύπτει έως και την 5η Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ πρόκειται για τη χειρότερη επιδημία του ιού Έμπολα και τονίζει ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να καταδεικνύουν πως η επιδημία τίθεται υπό έλεγχο.

Η κατάσταση στη Λιβερία συνεχίζει να επιδεινώνεται με τον  επίσημο απολογισμό να κάνει λόγο για 2.210 νεκρούς μέχρι τώρα και 200 ή περισσότερα πιθανά νέα κρούσματα μόνο στη Μονρόβια. Επίσης πληροφορίες κάνουν λόγο για επανεμφάνιση του ιού σε μια περιοχή που είχε κηρυχθεί ελεύθερη από αυτόν έπειτα από δύο εβδομάδες.

Παράλληλα ο ΠΟΥ επισήμανε ότι η καταγραφόμενη μείωση του αριθμού των νέων κρουσμάτων στη Λιβερία είναι απίθανο να αντανακλά την πραγματικότητα και εκτιμά πως πιθανόν οφείλεται στο ότι το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό δεν επαρκεί για να καταγράφει ακριβή δεδομένα.

Ο ΠΟΥ κρίνει ότι το μέγεθος του προβλήματος αποκρύπτεται διότι δεν καταγράφονται σωστά τα νέα κρούσματα.

EURONEWS

Στη Σιέρα Λεόνε, στην πρωτεύουσα Φριτάουν και τρία προάστιά της ανέφεραν ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων μέσα στις τελευταίες επτά ως οκτώ εβδομάδες. Στη χώρα αυτή έχουν καταγραφεί πλέον 879 θάνατοι από τον Έμπολα.

Η Λιβερία και η Σιέρα Λεόνε, οι δύο από τις τρεις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από την επιδημία, διαθέτουν μόλις το 21% και 26% αντίστοιχα των διαθέσιμων κλινών σε νοσοκομεία που χρειάζονται (2.930 και 1.148), ενώ έχει γίνει ήδη σύσταση στις γειτονικές χώρες να προετοιμαστούν για μια πιθανή εξάπλωση του ιού πέραν των συνόρων τους, ανέφερε ακόμη ο ΠΟΥ.

Πέθανε ο Αμερικανός, νοσηλεύεται η Ισπανίδα νοσοκόμα

Εν τω μεταξύ ο Τόμας Έρικ Ντάνκαν, ο Λιβεριανός που είχε προσβληθεί από τον ιό Έμπολα και νοσηλευόταν στο Ντάλας, στην πολιτεία Τέξας των ΗΠΑ, απεβίωσε, όπως ανακοίνωσε το νοσοκομείο όπου είχε εισαχθεί.

Επίσης εξακολουθεί να νοσηλεύεται σε απομόνωση η Ισπανίδα νοσοκόμα η οποία έχει νοσήσει από τον ιό Έμπολα.

Πρόκειται για την Τερέσα Ρομέρο η οποία είναι το πρώτο άτομο που μολύνεται από τον ιό έξω από τη Δυτική Αφρική. Μάλιστα την Τετάρτη οι αρχές θανάτωσαν το σκύλο της οικογένειας, τον Εξκάλιμπερ, καθώς όπως είπαν υπήρχε κίνδυνος να μεταδώσει την ασθένεια στους ανθρώπους.

EURONEWS

Σύμβουλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας προειδοποίησε νωρίτερα ότι θα πρέπει να αναμένονται και νέες περιπτώσεις μόλυνσης από τον ιό μεταξύ του ιατρικού προσωπικού, ακόμη και σε αναπτυγμένες χώρες.

Ύποπτο περιστατικό στην Τουρκία

Παράλληλα με αυτές τις εξελίξεις την Τετάρτη έγινε γνωστό πως ένας Τούρκος ο οποίος είχε εργαστεί στη Νιγηρία οδηγήθηκε στις 8 Οκτωβρίου σε νοσοκομείο της Κωνσταντινούπολης, εν μέσω υποψιών ότι έχει μολυνθεί από τον ιό του Έμπολα.

Τα συμπτώματα τα οποία έχει εμφανίσει είναι υψηλός πυρετός και διάρροια.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή