Ευρωκοινοβούλιο: Εκτός Κομισιόν η πρώην πρωθυπουργός της Σλοβενίας

Τετάρτη, 08 Οκτωβρίου 2014 20:44
UPD:22:55
REUTERS/LAURENT DUBRULE

Η Μπράτουσεκ, στην οποία είχε ανατεθεί το χαρτοφυλάκιο της Ενέργειας, είναι η πρώτη υποψήφια για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που απορρίπτεται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καθώς δεν ήταν αρκετά πειστική στην ακρόασή της.

A- A A+

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απέρριψε με μεγάλη πλειοψηφία την υποψηφιότητα τής πρώην πρωθυπουργού της Σλοβενίας Άλενκα Μπράτουσεκ για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως ανακοίνωσαν ευρωβουλευτές.

Η Μπράτουσεκ, στην οποία είχε ανατεθεί το χαρτοφυλάκιο της Ενέργειας, είναι η πρώτη υποψήφια για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που απορρίπτεται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καθώς δεν ήταν αρκετά πειστική στην ακρόασή της, αλλά και εξαιτίας της αντιπαράθεσης μεταξύ της δεξιάς και των σοσιαλιστών.

Ο διορισμός της Μπράτουσεκ απερρίφθη από 112 ευρωβουλευτές έναντι 13 που τάχθηκαν υπέρ και δύο που απείχαν.

Μέλη των επιτροπών περιβάλλοντος και βιομηχανίας της Κομισιόν ανέφεραν στο Reuters ότι μία συμμαχία αριστερών και δεξιών ενέκρινε τον διορισμό του Ισπανού Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε ως επιτρόπου Ενέργειας και Κλίματος.

Σημειώνεται ότι έχουν υπάρξει αντιδράσεις ευρωβουλευτών εναντίον της υποψηφιότητας του Κανιέτε καθώς κάνουν λόγο για σύγκρουση συμφερόντων.

Ειδικότερα οι  Πράσινοι στην Ευρωβουλή εξέφραζαν τον προβληματισμό τους για τις σχέσεις του Κανιέτε με τη βιομηχανία πετρελαίου.

EURONEWS

Όσον αφορά στην απόρριψη της Μπράτουσεκ για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αυτό ίσως να υποχρεώσει τον νέο πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνγκερ να την  αντικαταστήσει με κάποιο άλλο πρόσωπο και ίσως να χρειαστεί να προχωρήσει σε ανασχηματισμό των επιτρόπων του.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή