Οι βασανιστές εξυπηρετούν εντέλει την αλ-Κάιντα

Τετάρτη, 12 Μαΐου 2004 17:24

A- A A+

Η κακοποίηση ιρακινών κρατουμένων εγείρει σοβαρά ζητήματα ευθύνης, ηθικής και ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Στο αμερικανικό σύστημα, που δεν έχει παράδοση υπουργικής ευθύνης, η ευθύνη για όσα συνέβησαν θα επιρριφθεί πιθανότατα σε έναν ανώτατο στρατιωτικό. Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει όμως να κάνουν πολύ περισσότερα πράγματα από το να ζητήσουν συγγνώμη.

Oπως γράφει στους «Financial Times» ο Αντονι Κόρντεσμαν, καθηγητής στρατηγικής στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος αυτά που έγιναν να δικαιολογηθούν στο όνομα διαφόρων συμφερόντων και σκοπιμοτήτων.

- Οι ΗΠΑ και η Δύση πρέπει να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των Αράβων με μια προσέγγιση του δικαίου που αντανακλά μια ιουδαιο-χριστιανο-ισλαμική ηθική, και να εμποδίσουν εξτρεμιστές, όπως ο Οσάμα μπιν Λάντεν, να προκαλέσουν μια σύγκρουση των πολιτισμών.

- Η μεταχείριση των κρατουμένων αποτελεί ζήτημα κεφαλαιώδους σημασίας. Η εμπειρία έχει δείξει ότι οι φυλακές είναι «σχολεία» που εκπαιδεύουν τρομοκράτες και εγκληματίες. Καμιά δυτική χώρα που μάχεται μια εξτρεμιστική ιδεολογία δεν μπορεί να τό αγνοήσει.

- Η κράτηση ενός μεγάλου αριθμού ανθρώπων για μεγάλο χρονικό διάστημα, και η χρησιμοποίηση τέτοιων μεθόδων για την ανάκρισή τους, σπανίως φέρνει αποτελέσματα. Αλλωστε ένας μεγάλος αριθμός όσων συλλαμβάνονται είναι άνθρωποι που δεν έχουν τίποτα να πουν, και όσα λένε χάνουν τη σημασία τους εντός μερικών ωρών ή ημερών. Δεν υπάρχει έτσι καμιά δικαιολογία για την άσκηση πίεσης σε αυτούς τους ανθρώπους.

- Οταν επιβεβαιώνεται μια τέτοια αρνητική εικόνα για τις ΗΠΑ ή τους συμμάχους τους, νομιμοποιούνται και όλες οι κατηγορίες που έχουν εκτοξευτεί κατά καιρούς εναντίον τους.

Ο πόλεμος και η αντιτρομοκρατία δεν είναι ευχάριστες ασκήσεις δικαιοσύνης. Προσδιορίζουν τα όρια των πραγμάτων που μπορούν να κάνουν, ή να δικαιολογήσουν, τα κράτη. Οι Αμερικανοί και οι Βρετανοί που κακοποίησαν τους κρατούμενους εξυπηρέτησαν τα συμφέροντα της αλ-Κάιντα. Οι συνέπειες των πράξεών τους θα πληρωθούν με αίμα.

Πηγή: Financial Times, ΑΠΕ

Υ.Γ. Ηδη χθες δόθηκε στη δημοσιότητα το βίντεο της εκδίκησης, ο αποκεφαλισμός ενός αμερικανού ομήρου. Κόντρες απανθρωπιάς.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή