Ένας αναλλοίωτος «Ήρωας με παντόφλες»

Στο θέατρο Βρετάνια
Κυριακή, 26 Οκτωβρίου 2014 08:00
UPD:27/10/2014 02:23
A- A A+

Χωρίς το χιούμορ και οι αιχμές του να χάνουν την οξύτητά τους με το πέρασμα του χρόνου και, δυστυχώς, θλιβερά διαχρονικό και επίκαιρο, ένα από τα σημαντικότερα έργα της νεοελληνικής θεατρικής δραματουργίας, το «Ένας ήρωας με παντόφλες» των Αλέκου Σακελλάριου και Χρήστου Γιαννακόπουλου, παρουσιάζεται στο θέατρο Βρετάνια.

«Τιμώμενο» πρόσωπο της «ευγνωμονούσας πατρίδας»

Αναλαμβάνοντας τη σκηνοθεσία και τον ρόλο του έντιμου, αξιοπρεπή και εύπιστου στρατηγού Δεκαβάλλα, που ζει εν μέσω απατεώνων και καμαρώνει ως τιμώμενο πρόσωπο της «ευγνωμονούσας πατρίδας», ο Γιάννης Μπέζος επισημαίνει για το έργο - σύμβολο της κοινωνικοπολιτικής ζωής της Ελλάδας του Εμφυλίου: «Το ενδιαφέρον είναι στη βαθιά πίστη σε κάτι, που ονομάζεται καθήκον. Ίσως, η λέξη τρομάξει μερικούς. Μακάρι. Να μπει στη ζυγαριά με την κομπίνα και την ανηθικότητα. Τότε το αριστουργηματικό αυτό έργο θα τα έχει καταφέρει».

Ο απόστρατος στρατηγός Δεκαβάλλας, που ζει φτωχικά, αλλά τίμια, με τη γυναίκα του και την κόρη του, δέχεται την επίσκεψη του εξαδέλφου του, ο οποίος τον πληροφορεί ότι η πατρίδα, για να τον τιμήσει, αποφάσισε να αναγείρει τον ανδριάντα του, στην πλατεία μπροστά από το σπίτι του. Ο καλοκάγαθος «ήρωας» δεν θα αργήσει να συνειδητοποιήσει πως η αιτία αυτής της κίνησης, δεν είναι παρά μια κομπίνα, για να τσεπώσουν οι «επιτήδειοι» κάποια εκατομμύρια από τον δημόσιο κορβανά.

Μια πικρή κωμωδία

Δεξιοτέχνες στη δημιουργία τύπων και χαρακτήρων, που η διαχρονικότητά τους αποδεικνύεται σήμερα, τόσο με την κοινωνικοπολιτική σάτιρα που ασκούν, όσο και με τη ψυχαγωγική δυναμική που φέρουν, ο Αλέκος Σακελλάριος και ο Χρήστος Γιαννακόπουλος στήνουν μεταξύ σκηνής και μεγάλης οθόνης, το 1947, κατά την περίοδο του Εμφυλίου Πολέμου, μια κωμωδία ηθών και υποκριτικών αξιώσεων, με πηγαίο χιούμορ, γοργό διάλογο και καλοστημένη δράση. «Αν κάθε θεατρικό έργο, που προκαλεί γέλιο, λέγεται κωμωδία, τότε είναι κωμωδία», θα πει ο Σακελλάριος το 1980 για τον «Ήρωα». «Αλλά ο κύριος στόχος της κωμωδίας αυτής, όπως θα διαπιστώσετε, δεν είναι το γέλιο. Το γέλιο, στην προκειμένη περίπτωση, δεν είναι παρά το καυτό σίδερο που, με κάποιον τρόπο, αποστειρώνει τις πληγές της σύγχρονης κοινωνίας.

Πικρή είναι, σε τελευταία ανάλυση, η κωμωδία που θα δείτε. Πικρή, γιατί - όπως ακριβώς συμβαίνει πάντα στη ζωή - οι πατριδοκάπηλοι, οι καταφερτζήδες, οι κομπιναδόροι, οι αριβίστες κάνουνε τις βρώμικες “δουλίτσες” τους, σε βάρος των εύπιστων, των απλών και των ηθικών ανθρώπων, χωρίς να τους αρπάζει η τσιμπίδα της δικαιοσύνης». Το έργο μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο το 1958, με τον Βασίλη Λογοθετίθη να αποδίδει έναν από τους πιο συγκινητικούς ρόλους της καριέρας του. Σήμερα, 55 χρόνια μετά, θα διαπίστωνε ότι ο κόσμος εκείνης της εποχής δεν διαφέρει καθόλου από τον σημερινό.

Ταυτότητα παράστασης
Σκηνοθεσία: Γιάννης Μπέζος, σκηνικά - κοστούμια: Γιώργος Πάτσας, φωτισμοί: Χρήστος Τζιόγκας, βοηθός σκηνοθέτη: Ντένια Στασινοπούλου, παραγωγή: Θεατρικές Επιχειρήσεις Κάρολος Παυλάκης. Παίζουν: Γιάννης Μπέζος, Δάφνη Λαμπρόγιαννη, Τάσος Γιαννόπουλος, Κώστας Φλωκατούλας, Αλμπέρτο Φάις, Δημήτρης Κανέλλος, Αμαλία Νίνου, Ντένια Στασινοπούλου, Ελένη Τσιμπρικίδου, Δημήτρης Λιόλιος.

Πληροφορίες
Θέατρο Βρετάνια: Πανεπιστημίου 7 - Αθήνα, τηλ.: 210 3221579. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη και Κυριακή: 19.00, Πέμπτη και Παρασκευή: 21.00, Σάββατο: 18.00 (λαϊκή απογευματινή) και 21.00. Διάρκεια παράστασης: 1 ώρα και 45 λεπτά (μαζί με το διάλειμμα). Τιμές εισιτηρίων: Α' ζώνη: 20 ευρώ, Β'  ζώνη: 17 ευρώ, λαϊκή απογευματινή: 17 ευρώ, νεανικό (μέχρι 28 ετών) και συνταξιούχων (άνω των 65 ετών): 14 ευρώ, ανέργων: 10 ευρώ, Σάββατο βράδυ και περίοδο εορτών: Α'  ζώνη: 22 ευρώ, Β' ζώνη: 20 ευρώ (νεανικό, συνταξιούχων και ανέργων δεν ισχύουν), ενιαίο οικονομικό εισιτήριο για τα θέατρα Βρετάνια, Αθηνών και Μουσούρη: 42 ευρώ. Προπώληση: καταστήματα Γερμανός, τηλεφωνικά: 210 8938111, ηλεκτρονικά: tickethour.com.

naftemporiki.gr

 

 

Προτεινόμενα για εσάς