Ερντογάν: Λίγο πριν την πτώση στα χέρια των τζιχαντιστών το Κομπανί

Τρίτη, 07 Οκτωβρίου 2014 14:58
UPD:16:04
REUTERS/UMIT BEKTAS

Καπνός πάνω από την πόλη Κομπανί.

A- A A+

Λίγο πριν την ολοκληρωτική πτώση στα χέρια των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους βρίσκεται το κουρδικό Κομπανί στη Βόρεια Συρία, δήλωσε την Τρίτη ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους σημείωσε ακόμη ότι θεωρεί απαραίτητη μια χερσαία στρατιωτική επιχείρηση για να αναχαιτισθεί η οργάνωση.

«Το να ρίχνεις βόμβες από τον ουρανό δεν πρόκειται να βάλει τέλος στον τρόμο. Ο τρόμος δεν θα σταματήσει με αεροπορικά πλήγματα και όσο δεν συνεργαζόμαστε με προοπτική μια χερσαία επιχείρηση», δήλωσε ο κ. Ερντογάν, απευθυνόμενος σε Σύρους πρόσφυγες στη διάρκεια επίσκεψής του σε καταυλισμό του Γκαζιαντέπ, στη νότια Τουρκία.

«Μήνες έχουν περάσει και δεν έχουμε επιτύχει κανένα αποτέλεσμα. Το Κομπανί είναι έτοιμο να πέσει», πρόσθεσε.

Αεροπλάνα του υπό τις ΗΠΑ συνασπισμού βομβάρδισαν πολλές θέσεις τις οποίες κρατούν οι τζιχαντιστές στην πόλη, ανέφερε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου που βρίσκεται στα τουρκικά σύνορα.

Οι μάχες συνεχίζονται σε πολλές συνοικίες αυτής της τρίτης μεγαλύτερης κουρδικής πόλης της Συρίας (Άιν Αλ Άραμπ στα αραβικά) ανάμεσα στους Κούρδους μαχητές και τις δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους, οι οποίες μπήκαν τη Δευτέρα στο ανατολικό τμήμα της πόλης, έπειτα από πολλές ημέρες σφοδρών βομβαρδισμών.

Περισσότεροι από 400 οι νεκροί στη πολυήμερη μάχη

Περισσότεροι από 400 άνθρωποι, στη μεγάλη πλειονότητά τους Κούρδοι μαχητές και τζιχαντιστές, έχουν σκοτωθεί από την αρχή της επίθεσης της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, στις 16 Σεπτεμβρίου, για την κατάληψη του Κομπανί, σύμφωνα με απολογισμό μη κυβερνητικής οργάνωσης.

Η οργάνωση αναφέρει πως έχει τεκμηριώσει 412 θανάτους από πηγές επί του πεδίου, αλλά ο πραγματικός αριθμός τους είναι πιθανόν διπλάσιος. Οι δύο εμπόλεμες πλευρές προσπαθούν να κρύψουν τις απώλειές τους και η πρόσβαση είναι δύσκολη στους τομέίς που διεξάγονται οι μάχες.

«Τουλάχιστον 20 άμαχοι, 219 τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους και 173 Κούρδοι μαχητές και σύμμαχοί τους έχουν σκοτωθεί σ' αυτή τη μάχη», διευκρίνισε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο βασίζεται σε ένα εκτεταμένο δίκτυο πληροφοριοδοτών, ιατρικών πηγών και ακτιβιστών στη Συρία.

Δεκάδες χιλιάδες είναι οι Κούρδοι της Συρίας οι οποίοι έχουν καταφύγει στο τουρκικό έδαφος για να γλιτώσουν από την προέλαση των ακραίων ισλαμιστών ανταρτών.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή