Σμήνη αυτόνομων σκαφών για το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό

Τετάρτη, 08 Οκτωβρίου 2014 10:53
UPD:10:53
YOUTUBE/usnavyresearch
A- A A+

Τεχνολογία που θα επιτρέπει σε μη επανδρωμένα σκάφη επιφανείας (USV-Unmanned Surface Vehicles) να προστατεύουν τα μεγαλύτερα και επανδρωμένα «ξαδέρφια» τους, λειτουργώντας ως «σμήνη» για να αντιμετωπίζουν τις απειλές, ανακοίνωσαν αξιωματούχοι του αμερικανικού ONR (Office of Naval Research).

Σε σχετική ανακοίνωση του ONR γίνεται λόγος για μια τεχνολογία πρώτη στο είδος της, η οποία επιδείχθηκε με επιτυχία μέσα σε δύο εβδομάδες τον Αύγουστο στον ποταμό Τζέιμς Ρίβερ στη Βιρτζίνια και επιτρέπει σε μη επανδρωμένα σκάφη να «κατακλύσουν» έναν αντίπαλο. Οι αισθητήρες και το λογισμικό τους δίνουν τη δυνατότητα λειτουργίας ως σμήνος, παρέχοντάς τους σημαντικό πλεονέκτημα.

«Η επίδειξη δικτύωσης μη επανδρωμένων πλατφορμών ήταν ένας οικονομικός τρόπος ενσωμάτωσης πολλών μικρών, φθηνών και αυτόνομων δυνατοτήτων που μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά τα μαχητικά μας πλεονεκτήματα» αναφέρει ο ναύαρχος Τζόναθαν Γκρίνερτ, επικεφαλής ναυτικών επιχειρήσεων.

Η τεχνολογία ονομάζεται CARACaS (Control Architecture for Robotic Agent Command and Sensing) και τελεί υπό ανάπτυξη από το ONR. Μπορεί να μεταφέρεται σε φορητό κιτ και να εγκαθίσταται σχεδόν σε κάθε σκάφος. Επιτρέπει σε σκάφη να λειτουργούν αυτόνομα, χωρίς να απαιτείται φυσική παρουσία κάποιου ναύτη- χειριστή. Στις δυνατότητές τους περιλαμβάνεται η λειτουργία σε συγχρονισμό με άλλα μη επανδρωμένα σκάφη: επιλογή διαδρομής, σχηματισμός σμήνους για αναχαίτιση/ παρεμπόδιση εχθρικών σκαφών και συνοδεία/ προστασία πολεμικών πλοίων.

«Οι ναύτες και οι πεζοναύτες μας δεν μπορούν να πολεμήσουν στις μάχες του αύριο χρησιμοποιώντας τεχνολογία του χθες» αναφέρει ο υποναύαρχος Μάθιου Κλούντερ, Chief of Naval Research. «Αυτό το είδος επιτεύγματος είναι το αποτέλεσμα της μακροπρόθεσμης στήριξης του Ναυτικού για καινοτόμα έρευνα στην επιστήμη και την τεχνολογία».

Στις επιδείξεις, μέχρι 13 σκάφη του Ναυτικού επιχείρησαν είτε αυτόνομα είτε μέσω τηλεχειρισμού. Σε πρώτη φάση συνόδευαν ένα μεγάλης αξίας σκάφος και στη συνέχεια, όταν εντοπίστηκε εχθρικό σκάφος, ανέλαβαν δράση, σχηματίζοντας σμήνος γύρω από την απειλή. Στο μέλλον η δυνατότητα αυτή θα μπορούσε να ενισχυθεί ακόμα παραπάνω, περιλαμβάνοντας μεγαλύτερους αριθμούς USV και «πιάνοντας» και άλλους κλάδους μη επανδρωμένων πλατφορμών, όπως τα αεροσκάφη (UAV).

Κατά τον Dr. Ρόμπερτ Μπριτσολάρα, υπεύθυνο προγράμματος στο ONR, κάτι τέτοιο πολλαπλασιάζει τη μαχητική ισχύ επιτρέποντας σκάφη εξοπλισμένα με CARACaS να αναλάβουν κομμάτι της πιο επικίνδυνης δουλειάς. «Θα κρατήσει τους ναύτες και τους πεζοναύτες μας από πολλές επικίνδυνες καταστάσεις- για παράδειγμα όταν πρέπει να προσεγγίσουν εχθρικά ή ύποπτα σκάφη. Εάν ένας αντίπαλος ανοίξει πυρ εναντίον των USV, δεν θα κινδυνέψουν άνθρωποι». Ωστόσο, όπως επισημαίνεται, η χρήση όπλων από πλευρά των USV θα πρέπει να εγκριθεί από άνθρωπο, ο οποίος θα επιβλέπει την αποστολή.

Η ηγεσία του αμερικανικού ναυτικού επιδιώκει την ανάπτυξη μίας μεικτής δύναμης επανδρωμένων και μη συστημάτων, η χρήση των οποίων θα συνεπάγεται και οικονομικό όφελος, λόγω του χαμηλού κόστους των USV. Σημειώνεται ότι η ανακοίνωση της επίδειξης λαμβάνει χώρα κοντά στην επέτειο της τρομοκρατικής επίθεσης εναντίον του USS Cole στην ακτή της Υεμένης τον Οκτώβριο του 2000, με αποτέλεσμα τον θάνατο 17 ναυτών και τον τραυματισμό άλλων 39.

Προτεινόμενα για εσάς