Οι σολομοί απειλούνται από την καλλιέργεια ινδικής κάνναβης στην Καλιφόρνια

Τρίτη, 07 Οκτωβρίου 2014 09:56
UPD:16:03
REUTERS/DAVID GRAY

Το πρόβλημα ήρθε στην επικαιρότητα μετά τη δημοσίευση μελέτης από το Τμήμα Αλιείας και Άγριας Πανίδας της πολιτείας της Καλιφόρνια, η οποία εκτιμά πως η καλλιέργεια ινδικής κάνναβης απορροφά εκατομμύρια λίτρα νερού από τα ρεύματα των σολομών (φωτ. αρχείου).

A- A A+

Η υπερβολική χρήση νερού και άλλες σχετικές δραστηριότητες της βιομηχανίας ινδικής κάνναβης στη βόρεια Καλιφόρνια και το νότιο Όρεγκον απειλεί τον πληθυσμό των σολομών με πλήρη εξαφάνιση, προειδοποιούν Αμερικανοί βιολόγοι.

Η καλλιέργεια ινδικής κάνναβης είναι νόμιμη στη συγκεκριμένη περιοχή για ιατρική χρήση, αλλά πιστεύεται πως σε γειτονικές τοποθεσίες υπάρχουν σημαντικές εκτάσεις καλλιέργειας κάνναβης για παράνομη χρήση και πώληση στη μαύρη αγορά.

Πέρα από τις μεγάλες απαιτήσεις νερού σε μια πολιτεία της οποίας το νότιο κομμάτι περνάει μία από τις χειρότερες και πιο εκτεταμένες περιόδους ξηρασίας στην ιστορία της, οι καλλιέργειες απειλούν τα τοπικά οικοσυστήματα και με άλλους τρόπους, όπως την αποψίλωση των δασών, την κατασκευή δρόμων που αποθέτουν ιζήματα σε ρεύματα σολομών, αλλά και τη χρήση λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων που μολύνουν το νερό.

Το τοπικό είδος σολομού Oncorhynchus kisutch έχει χαρακτηριστεί απειλούμενο από το 1997, λόγω των αρνητικών συνεπειών που υπέστη από την αλιεία, την αστική ανάπτυξη, την κατασκευή φραγμάτων και την απώλεια βιοτόπων του εξαιτίας της υλοτομίας και της αγροτικής ανάπτυξης.

Το πρόβλημα ήρθε στην επικαιρότητα μετά τη δημοσίευση μελέτης από το Τμήμα Αλιείας και Άγριας Πανίδας της πολιτείας της Καλιφόρνια, η οποία εκτιμά πως η καλλιέργεια ινδικής κάνναβης απορροφά εκατομμύρια λίτρα νερού από τα ρεύματα των σολομών.

«Η υλοτομία και οι αμπελώνες ακολουθούν κανόνες και έχουν ρυθμιστεί σε ένα νομικό πλαίσιο. Είναι καιρός να τους ακολουθήσει και αυτή η βιομηχανία», δήλωσε ο περιβαλλοντολόγος Σκοτ Μπάουερ, επικεφαλής της μελέτης.

Οι τοπικές αρχές της Καλιφόρνια σχεδιάζουν την επιβολή προστίμων για την παράνομη χρήση νερού στις συγκεκριμένες καλλιέργειες και καλούν τους ομολόγους τους στην πολιτεία του Όρεγκον να τους ακολουθήσουν.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή