Βουλγαρία: «Δύσκολη υπόθεση» ο σχηματισμός κυβέρνησης

Δηλώσεις του υπηρεσιακού πρωθυπουργού
Δευτέρα, 06 Οκτωβρίου 2014 12:44
UPD:12:50
REUTERS/STOYAN NENOV

Προεκλογικές αφίσες στη Σόφια.

A- A A+

Την εκτίμηση ότι ο σχηματισμός νέας κυβέρνησης στη Βουλγαρία δεν θα είναι εύκολη υπόθεση διατύπωσε ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της χώρας Γκεόργκι Μπλιζνάσκι, με δηλώσεις του μία ημέρα μετά τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές.

Όλα θα εξαρτηθούν από την κοινή λογική, τη σοφία και την καλή διάθεση των βασικών πολιτικών δυνάμεων, σημείωσε ο κ. Μπλιζνάσκι.

Τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα, με καταμετρημένο σχεδόν το 90% των ψήφων, δίνουν προβάδισμα στο κεντροδεξιό GERB με ποσοστό 32,61% και ακολουθεί ο κεντροαριστερός συνασπισμός Σοσιαλιστικό Κόμμα - Αριστερή Βουλγαρία με 15,27% και το τουρκικό μειονοτικό, φιλελεύθερο Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών με 14,96%.

Σύμφωνα με τα ίδια αποτελέσματα, το «εισιτήριο» για τη Βουλή φαίνεται να παίρνουν - μέχρι στιγμής - οκτώ κόμματα ή συνασπισμοί.

EURONEWS

Στις δηλώσεις του ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Βουλγαρίας τόνισε ότι όλα τα πολιτικά κόμματα θα πρέπει να αποδεχθούν το εκλογικό αποτέλεσμα, σημειώνοντας ότι αυτό που χρειάζεται η χώρα είναι μια ισχυρή κυβέρνηση.

Σοσιαλιστές: Θα κάνουμε εποικοδομητική αντιπολίτευση

Το Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα (BSP)θα συμμετάσχει στον διάλογο για τις εθνικές προτεραιότητες, αλλά δεν θα αναμειχθεί σε μυστικές συνομιλίες για το μοίρασμα της εξουσίας, δήλωσε ο επικεφαλής του, Μιχαήλ Μίκοφ, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων από τα exit polls.

EURONEWS

«Οι ψηφοφόροι μας έδωσαν τον ρόλο της αντιπολίτευσης», ανέφερε ο κ. Μίκοφ και πρόσθεσε ότι το κόμμα του θα είναι εποικοδομητική, πιστή αντιπολίτευση, που θα στηρίζει, νομοθετικά, όλες τις εθνικά υπεύθυνες αποφάσεις.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών είπε ακόμη ότι το BSP θα περιμένει προκειμένου να αρχίσουν οι συνομιλίες για τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, επισημαίνοντας ότι το BSP δεν έχει προσκληθεί σε αυτές.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή