Η ρύπανση της θάλασσας και οι απορροές από γεωργικές εγκαταστάσεις στη Χαβάη δημιουργούν θανατηφόρους όγκους σε απειλούμενες θαλάσσιες χελώνες, σύμφωνα με νέα μελέτη.
Συγκεκριμένα το άζωτο που διαρρέεται από τις διάφορες φάρμες καταλήγει στα φύκη με τα οποία τρέφονται οι χελώνες, στις οποίες κατόπιν σχηματίζονται όγκοι στα μάτια, τα άκρα και τα εσωτερικά όργανα.
Η επιστημονική ομάδα, αποτελούμενη από επιστήμονες του Πανεπιστημίου Ντιουκ, του Πανεπιστημίου της Χαβάης και της Εθνικής Ωκεανικής και Ατμοσφαιρικής Αρχής των ΗΠΑ, διεξήγαγε την έρευνα με στόχο την κατανόηση της εμφάνισης της ασθένειας Fibropapillomatosis, η οποία αποτελεί κύρια αιτία θανάτου των θαλάσσιων χελωνών.
Η μελέτη βασίστηκε σε προηγούμενη έρευνα που αποκάλυψε το 2010 πως η ασθένεια εμφανιζόταν πιο συχνά σε περιοχές με υψηλή συγκέντρωση αζώτου, και έθεσε ως στόχο τη σύνδεση της ασθένειας με την κατανάλωση μολυσμένων φυκών.
Ένας τρόπος αποθήκευσης παραπανίσιου αζώτου στα φύκη είναι εντός ενός αμινοξέος που ονομάζεται αργινίνη. Οι ερευνητές βρήκαν ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα αργινίνης τόσο στα φύκη στα μολυσμένα ύδατα όσο και στους όγκους των ασθενών χελωνών. Τα επίπεδα αργινίνης σε φύκια σε λιγότερο μολυσμένα νερά και σε υγιείς χελώνες ήταν συγκριτικά χαμηλή.
Την κατάσταση επιδεινώνει το γεγονός ότι η πλούσια παρουσία του αζώτου ευνοεί την επικράτηση ενός συγκεκριμένου επιθετικού είδους φυκών, το οποίο περιέχει αισθητά μεγαλύτερη συγκέντρωση αργινίνης και οδηγεί στο να εμφανίζουν στο σώμα τους οι χελώνες 14 φορές μεγαλύτερες ποσότητες αργινίνης από το κανονικό. Η αυξημένη αργινίνη ευνοεί με τη σειρά της την επικράτηση ενός ιού που οδηγεί στην εμφάνιση της ασθένειας Fibropapillomatosis και των όγκων.
Οι ερευνητές βρήκαν επίσης αυξημένα επίπεδα άλλων αμινοξέων, τα οποία εμφανίζονται συχνά σε ανθρώπινους καρκινικούς όγκους όπως η προλίνη και η γλυκίνη, σύμφωνα με τον Βαν Χάουταν, μέλος της επιστημονικής ομάδας.
H έρευνα αυτή μπορεί να βοηθήσει τους επιστήμονες να κατανοήσουν καλύτερα πώς να προστατεύσουν όχι μόνο τις θαλάσσιες χελώνες αλλά και άλλα θαλάσσια φυτά και ζώα που αντιμετωπίζουν παρόμοιες απειλές από τη ρύπανση, πρόσθεσε ο Χάουταν.