Με όνομα βαρύ, σαν Ιστορία

Πέμπτη, 13 Μαΐου 2004 18:02
UPD:19:45

A- A A+

Διαψεύδοντας όλες τις προβλέψεις η ινδική αντιπολίτευση, συνασπισμένη πίσω από το Κόμμα του Κογκρέσου της Σόνιας Γκάντι είναι ο νικητής των εκλογών στην Ινδία.

Αν και δεν μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση πλειοψηφίας, αλλά συνασπισμού, μία ακόμα Γκάντι μπήκε σε τροχιά εξουσίας. Θα είναι η επόμενη πρωθυπουργός στη μεγαλύτερη δημοκρατία του κόσμου με τους περίπου 671 εκατομμύρια εγγεγραμμένους ψηφοφόρους.

H κόρη της Πριγιάνκα, που μοιάζει εκπληκτικά στη γιαγιά της, Ιντιρα, είχε δηλώσει κατά την διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας ότι «η εξουσία δεν αποτελεί αυτοσκοπό για την οικογένεια, και η μητέρα της δεν επιζητεί την πρωθυπουργία».

Η 57χρονη Σόνια, ιταλικής καταγωγής, «υπέκυψε» τελικώς στην παράδοση της δυναστείας των Γκάντι που θέλει την οικογένεια αυτή (τον άνδρα της Ρατζίβ, τη μητέρα του Ιντιρα και πατέρα αυτής Ζαουαχαρλάλ Νεχρού), να έχει κυβερνήσει την Ινδία περίπου 40 από τα 56 χρόνια της ανεξαρτησίας της.

Οι φανατικοί εθνικιστές δεν έπαψαν ποτέ να τη βλέπουν ως ξένη, κι ας μιλάει άπταιστα τα ινδικά και ας ακολουθεί τον ενδυματολογικό κώδικα της χώρας.

Οι «Κένεντι» της Ινδίας μπορεί να απολάμβαναν τα προνόμια της εξουσίας, αλλά σημαδεύτηκαν και από δολοφονίες (Ιντιρα το 1984 και Ρατζίβ το 1991) και οικογενειακούς καβγάδες, ενώ δεν έλειψαν και τα φαινόμενα διαφθοράς.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή