Βιετνάμ: Άρση του εμπάργκο όπλων από τις ΗΠΑ

Παρασκευή, 03 Οκτωβρίου 2014 00:09
UPD:00:13
REUTERS/YURI GRIPAS

«Ο υπουργός Εξωτερικών (Τζον Κέρι) ενημέρωσε τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών του Βιετνάμ Φαμ Μπιν Μιν για τη μεταφορά σύντομα  εξοπλισμού που θα σχετίζονται με την ναυτική ασφάλεια και άμυνα του Βιετνάμ», δήλωσε η εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας.

A- A A+

Σχεδόν 40 χρόνια μετά τη λήξη του πολέμου στο Βιετνάμ η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε την Πέμπτη τη μερική άρση του εμπάργκο που είχαν επιβάλλει στη χώρα για την πώληση όπλων με σκοπό να το βοηθήσουν να ενισχύσει τη ασφάλεια του στη θάλασσα.

Με αυτό τον τρόπο, σύμφωνα με αναλυτές, οι ΗΠΑ στέλνουν ένα μήνυμα που απευθύνεται στην Κίνα, η οποία έχει εδαφικές διαφορές με τις γειτονικές της χώρες στην περιοχή της νότιας σινικής θάλασσας.

«Ο υπουργός Εξωτερικών (Τζον Κέρι) ενημέρωσε τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών (του Βιετνάμ Φαμ Μπιν) Μιν (...) για τη μεταφορά σύντομα  εξοπλισμού που θα σχετίζονται με την ναυτική ασφάλεια και άμυνα του Βιετνάμ», δήλωσε η εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας Τζένιφερ Ψάκι.

«Το μέτρο αυτό έχει ως στόχο να στηρίξουμε τις προσπάθειες του Βιετνάμ να βελτιώσει τις γνώσεις του στον τομέα της ναυτιλίας και τις ικανότητές του στον τομέα της ναυτικής ασφάλειας», υπογράμμισε η εκπρόσωπος χωρίς να κάνει καμία αναφορά στην Κίνα.

Σύμφωνα με το Reuters Αμερικανοί αξιωματούχοι ανέφεραν πως για κάθε οπλικό σύστημα που θα αιτείται το Βιετνάμ θα υπάρχει ειδική αξιολόγηση.

Τόνισαν δε πως στόχος είναι να βοηθήσουν τη χώρα έτσι ώστε να μπορεί να αμυνθεί στη νότια σινική θάλασσα.

Ωστόσο απέφυγαν να αναφερθούν σε συγκεκριμένα οπλικά συστήματα.

EURONEWS

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η απόφαση αυτή των ΗΠΑ έρχεται έπειτα και από την πρόοδο που έχει κάνει το Βιετνάμ σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δεδομένου ότι πρόσφατα η κυβέρνηση απελευθέρωσε έξι πολιτικούς κρατούμενους, ενώ έδωσε αμνηστία σε ακόμη πέντε.

Σημειώνεται ότι στη νότια σινική θάλασσα η Κίνα έχει εδαφικές διαφορές με το Μπρουνέι, τη Μαλαισία, τις Φιλιππίνες και το Βιετνάμ, όπως και με την Ταϊβάν.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή