Xoνγκ Κονγκ: Δεν παραιτούμαι, λέει ο κυβερνήτης

Παρά το σχετικό αίτημα των φιλοδημοκρατικών διαδηλωτών
Πέμπτη, 02 Οκτωβρίου 2014 19:02
UPD:20:15
REUTERS/BOBBY YIP

Οι φοιτητές είχαν προειδοποιήσει ότι εάν ο κ. Λέουνγκ δεν παραιτείτο μέχρι το βράδυ της Πέμπτης, θα περικύκλωναν ή και θα καταλάμβαναν κυβερνητικά κτήρια.

A- A A+

Την απόφασή του να μην παραιτηθεί από το αξίωμα του κυβερνήτη του Χονγκ Κονγκ ανακοίνωσε ο Λέουνγκ Τσουν Γινγκ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου και προειδοποίησε τους διαδηλωτές ότι θα υπάρξουν σοβαρές επιπτώσεις, αν καταλάβουν κυβερνητικά κτήρια.

Σχετικό αίτημα είχαν διατυπώσει την Τετάρτη οι φοιτητές, οι οποίοι αποτελούν το πλέον ριζοσπαστικό τμήμα του φιλοδημοκρατικού κινήματος το οποίο έχει αναπτυχθεί στην κινεζική πόλη - κράτος.

«Δεν θα παραιτηθώ διότι πρέπει να φέρω σε πέρας το έργο της καθολικής ψηφοφορίας», είπε ο Λεούνγκ, αναφερόμενος στις μεταρρυθμίσεις στην εκλογική διαδικασία στην πρώην βρετανική αποικία.

Οι διαδηλωτές έχουν εξεγερθεί εναντίον της απόφασης του Πεκίνου, που ανακοινώθηκε τον Αύγουστο, να διεξαχθούν το 2017 οι εκλογές για να αναδειχθεί ο επικεφαλής της κυβέρνησης με καθολική ψηφοφορία, αλλά το Πεκίνο να διατηρήσει τον έλεγχο των υποψηφιοτήτων.

EURONEWS

Επίσης ο κυβερνήτης του Χονγκ Κονγκ κάλεσε τους διαδηλωτές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση.

«Σε οποιαδήποτε μέρος του κόσμου, αν υπάρχουν διαδηλωτές που περικυκλώνουν, επιτίθενται ή καταλαμβάνουν κυβερνητικά κτήρια, όπως το αρχηγείο της αστυνομίας ή το γραφείο του κυβερνήτη (...) οι επιπτώσεις είναι σοβαρές», προειδοποίησε.

Οι διαδηλωτές είναι εξοργισμένοι με το σχέδιο της Κίνας να επιτρέψει μεν γενικές εκλογές για κυβερνήτη του Χονγκ Κονγκ από το 2017 και εξής, ωστόσο να διατηρήσει τον έλεγχο των υποψηφιοτήτων για τη θέση.

EURONEWS

Οι διαμαρτυρόμενοι απαιτούν «πλήρη δημοκρατία».

Ο κ. Λέουνγκ πρότεινε ωστόσο την έναρξη διαλόγου με εκπροσώπους του φοιτητικού κινήματος του Χονγκ Κονγκ.

Οι φοιτητές είχαν προειδοποιήσει ότι εάν ο κ. Λέουνγκ δεν παραιτείτο μέχρι το βράδυ της Πέμπτης, θα περικύκλωναν ή και θα καταλάμβαναν κυβερνητικά κτήρια.

Νωρίτερα τοπικά μέσα ενημέρωσης είχαν κάνει λόγο για συγκρούσεις διαδηλωτών - αστυνομίας έξω από το κυβερνείο της πόλης - κράτους.

Αυτοσυγκράτηση συστήνει η Ε.Ε.

Στο μεταξύ η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσε όλες τις πλευρές στο Χονγκ Κονγκ να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση.

«Ανησυχούμε με τα γεγονότα στο Χονγκ Κονγκ και παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις», δήλωσε ένας εκπρόσωπος της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον.

«Ενθαρρύνουμε όλες τις πλευρές να εργαστούν με συμβιβαστικό πνεύμα για (να επιτύχουν) μια εποικοδομητική λύση μέσα στο πλαίσιο του Θεμελιώδους Νόμου και της αρχής “μια χώρα, δύο συστήματα” προς ένα δίκαιο εκλογικό σύστημα το οποίο θα επιτρέπει μεγάλο βαθμό πολιτικής συμμετοχής από τον λαό του Χονγκ Κονγκ», πρόσθεσε.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή