Υπεραμύνθηκε της πρότασης νόμου που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ για την αποκατάσταση του κατώτατου μισθού ο βουλευτής του κόμματος Δημήτρης Στρατούλης λέγοντας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για το συγκεκριμένο ζήτημα πως επιλέχθηκε συμβολικά η σημερινή ημέρα για να κατατεθεί η πρόταση καθώς «η κυβέρνηση συζητά με την τρόικα την ακόμα μεγαλύτερη κατεδάφιση της εργατικής νομοθεσίας».
Η αποκατάσταση του κατώτατου μισθού και του θεσμού των συλλογικών συμβάσεων αποκαθιστά τη δημοκρατική και συνταγματική νομιμότητα στις εργασιακές σχέσεις, τόνισε ο κ.Στρατούλης και σημείωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα προ των μνημονίων επίπεδα, δηλαδή στα 751 ευρώ μικτά μηνιαία, ανεξαρτήτως ηλικίας, από 586 ευρώ μικτά μηνιαία και 511 ευρώ μικτά μηνιαία για τους κάτω των 25 ετών που είχε μειωθεί και τον επανακαθορισμό του, με Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που θα συνάπτεται μεταξύ της ΓΣΕΕ και των εργοδοτικών φορέων.
Επιπλέον είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει την αποκατάσταση του θεσμού των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων και των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, με την επαναφορά των αρχών της επεκτασιμότητας και της ευνοϊκότερης ρύθμισης, της μετενέργειας, καθώς και του ρόλου και των αρμοδιοτήτων του ΟΜΕΔ.
Ακόμη ανέφερε ότι καθώς το πιο πιθανό είναι ότι η κυβέρνηση δεν θα κάνει δεκτή την πρόταση νόμου, ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται ότι θα είναι από τα πρώτα νομοσχέδια που θα φέρει στη Βουλή ως κυβέρνηση.
Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Μητρόπουλος σημείωσε πως για την τρόικα ο κατώτατος μισθός αποτελεί τη «μητρική» ρήτρα της διαρκούς εσωτερικής υποτίμησης και της βίαιης αποσάθρωσης των μισθών στη χώρα μας, καθώς πάνω σε αυτόν χτιζόταν για δεκαετίες όλο το σύστημα μισθών στην Ελλάδα.
Η συντονίστρια του τμήματος εργατικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ Δέσποινα Σπανού, επισήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά από την Ελληνική Βουλή την υπερψήφιση της συγκεκριμένης πρότασης νόμου, αλλά και από τους συνδικαλιστικούς φορείς την υποστήριξη της.
Τέλος, σχετικά με την απόφαση της κυβέρνησης να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή, ο κ. Στρατούλης επισήμανε ότι «αποτελεί μια απεγνωσμένη και αναποτελεσματική αμυντική κίνηση της κυβέρνησης, για να κερδίσει κάποιο ελάχιστο πολιτικό χρόνο, που, όμως, δεν θα αποτρέψει την εκλογική και πολιτική συντριβή της».