Νέα δριμύτατη επίθεση Παπανδρέου κατά της κυβέρνησης

Παρασκευή, 14 Μαΐου 2004 13:19
UPD:13:52

A- A A+

Νέα δριμύτατη επίθεση κατά της κυβέρνησης, εξαπέλυσε σήμερα από το βήμα του Εθνικού Συμβουλίου Ανασυγκρότησης του ΠΑΣΟΚ, ο πρόεδρος του Κινήματος Γιώργος Παπανδρέου.

Ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε την κυβέρνηση, κυβέρνηση απραξίας, οπισθοχώρησης και υπαναχώρησης, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση της ΝΔ δεν κυβερνά τη χώρα, δεν λειτουργεί το κράτος και σημειώνοντας ότι δεν έχει στελεχωθεί ο κρατικός μηχανισμός και ότι δεν λειτουργεί ουσιαστικά τη Βουλή.

Η κυβέρνηση καταπιάνεται συνέχεια με την αντιπολίτευση και κοιτάζει σταθερά προς τα πίσω, ενώ η χώρα χρειάζεται να κινηθεί μπροστά, τόνισε ο κ. Παπανδρέου και επέκρινε τον κ. Καραμανλή για την επιλογή του να μιλήσει προχθές στη Βουλή για το παρελθόν, «επαναλαμβάνοντας τον εαυτό του», όπως χαρακτηριστικά είπε.

Η χώρα χρειάζεται κυβέρνηση και όχι επιτροπές επιτήρησης, υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου.

Ο κ. Παπανδρέου υποστήριξε πως η κυβέρνηση, με ό,τι σημαντικό καταπιάστηκε μέχρι τώρα, έκανε βήματα οπισθοχώρησης, και ανέφερε ως παραδείγματα το Κυπριακό, τα Ελληνοτουρκικά, την οικονομία, την Ολυμπιάδα και το Εκκλησιαστικό στο οποίο, όπως προειδοποίησε, επέρχεται σχίσμα.

Σχετικά με τον χαρακτηρισμό περι κυβέρνησης υπαναχώρησης, ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στις προεκλογικές εξαγγελίες που δεν υλοποιούνται, με πρώτη εκείνη για τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων, τονίζοντας ότι εμπαίζονται διαρκώς 50 χιλιάδες οικογένειες. Ανέφερε ακόμα την ακρίβεια, την ανεργία και την πρόβλεψη του αρμοδίου υπουργού ότι θα υπάρξει αλματώδης άνοδος μετά τους Ολυμπιακούς. Για το θέμα αυτό ο κ. Παπανδρέου ανακοίνωσε ότι το ΠΑΣΟΚ το Σεπτέμβριο θα φέρει συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος της ανεργίας μετά τους Αγώνες.

Ο κ. Παπανδρέου επιτέθηκε στη ΝΔ για τη στάση που τηρεί σε θέματα σχετικά με τη διαχείριση της προηγούμενης κυβέρνησης, κατηγορώντας την ότι προσπαθεί με πονηρό τρόπο να κρατήσει το ΠΑΣΟΚ σε δικαστική ομηρία. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προειδοποίησε τη ΝΔ να μη δοκιμάσει να ξαναδηλητηριάσει την πολιτική ζωή με τη λογική των σκανδάλων. «Δεν θα δεχθούμε –τόνισε- να διασυρόμαστε και να υπάρξει μια ιδιότυπη ομηρία για τα επόμενα χρόνια». «Κάναμε σημαντικό έργο με τίμιο τρόπο», υπογράμμισε.

Όσον αφορά την κριτική που δέχεται σχετικά με το είδος της αντιπολίτευσης που ασκεί τώρα το ΠΑΣΟΚ, ο κ. Παπανδρέου θεώρησε δικαιολογημένη την ανησυχία κάποιων στελεχών, αλλά τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ έχασε τις εκλογές μετά από έντεκα ολόκληρα χρόνια διακυβέρνησης και, όπως ανέφερε, είναι φυσικό να υπάρχει ένα διάστημα προσαρμογής.

Το ΠΑΣΟΚ δεν θα ακολουθήσει το δρόμο της άρνησης, του μηδενισμού και της καταστροφολογίας τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, κάνοντας λόγο για αντιπολίτευση νέου τύπου, αυτό που έχει ονομαστεί δομική αντιπολίτευση.

Στην αναφορά του στις ευρωεκλογές, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι στην Ευρώπη υπάρχουν διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στις δυνάμεις της συντήρησης και της προόδου, όπως αυτές εκφράζονται από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και το Ευρωπαικό Σοσιαλιστικό Κόμμα. «Εμείς θέλουμε την κοινωνική Ευρώπη, προοδευτικό πόλο στην παγκόσμια δημοκρατική διακυβέρνηση, ενώ εκείνοι κινούνται ανάμεσα στον ευρωσκεπτικισμό, το νέοφιλελευθερισμό και τη δορυφορική σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου.

«Το ΠΑΣΟΚ δεν θά πάει με ηττοπάθεια σε αυτές τις εκλογές, αλλά θα πάει δυναμικά ως ένα Κίνημα που γνωρίζει την Ευρώπη και ξέρει να παλεύει για τα ελληνικά συμφέροντα», υπογράμμισε ο πρόεδρος του Κινήματος.

Ο κ. Παπανδρέου παρατήρησε επίσης, ότι τόσο σε ευρωπαϊκό, όσο και παγκόσμιο επίπεδο υπαρχει ανασφάλεια για το καινουργιο και για την επόμενη μέρα, σημειώνοντας ότι το ζήτημα της ανασυγκρότησης δεν αφορά μόνο το ΠΑΣΟΚ. «Είμαστε σε φάση ανασυγκροτησης των διεθνών θεσμών και σε φάση ανασυγκρότησης της ίδιας της Ευρώπης», είπε και πρόσθεσε οτι αυτό είναι αντικείμενο της ανασυγκροτησης των προοδευτικών δυνάμεων διεθνώς. «Αυτό που χρειάζεται είναι ένας νέος διεθνισμός με βασικό όχημα τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τις προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης, οι οποίες μπορούν να επηρεάσουν τις προοδευτικές δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών», ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Τέλος, αφού αναφέρθηκε σε μια σειρά ειδικών θεμάτων για τη λειτουργία και τις πολιτικές της Ε.Ε., ο κ. Παπανδρέου πρότεινε το νέο ευρωπαϊκο Συνταγμα να τεθεί σε δημοψηφισμα στην Ελλάδα, ωστε να συμμετέχει ουσιαστικά ο ελληνικός λαός και να ενισχυθεί η διαπραγματευτική ικανότητα της χώρας.

Το ΠΑΣΟΚ, κατέληξε ο κ. Παπανδρέου, μπορει να είναι στην πρωτοπορία στην Ελλάδα και την Ευρώπη και ζήτησε από τα στελέχη του Εθνικού Συμβουλίου Ανασυγκροτησης να παλεψουν δυνατά για τις ευρωεκλογές και για να μπορέσει το ΠΑΣΟΚ να κυβερνήσει και παλι τη χώρα.

Πηγή ΑΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή