Ο Κίσινγκερ εξέταζε το 1976 πλήγματα στην Κούβα

Λόγω της στρατιωτικής εμπλοκής της στην Αγκόλα
Τετάρτη, 01 Οκτωβρίου 2014 15:15
UPD:15:25
EPA/GERALD R. FORD LIBRARY HANDOUT

Φωτογραφία του 1975 στην οποία διακρίνονται ο τότε υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χένρι Κίσινγκερ (αριστερά), ο τότε πρόεδρος Τζέραλντ Φορντ (δεξιά) και ο τότε αντιπρόεδρος Νέλσον Ροκφέλερ στο οβάλ γραφείο του Λευκού Οίκου. 

A- A A+

Σχέδια για συντριπτικά πλήγματα κατά της Κούβας εξέταζε το 1976 ο τότε υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χένρι Κίσινγκερ, όπως αποδεικνύουν αμερικανικά κυβερνητικά έγγραφα τα οποία έφεραν στο φως ερευνητές.

Ο κ. Κίσινγκερ ήταν οργισμένος με την στρατιωτική εμπλοκή της Κούβας στην Αγκόλα και εξέταζε απαντητικά πλήγματα εάν οι Κουβανοί στρατιώτες αναπτύσσονταν και σε άλλες χώρες στην Αφρική.

Οι πληροφορίες για τα σχέδια αυτά υπάρχουν σε έγγραφα τα οποία αποχαρακτηρίστηκαν μετά από αίτημα ερευνητών στο Εθνικό Αρχείο Ασφαλείας.

Από αυτά, φαίνεται ότιο ο κ. Κίσινγκερ επιθυμούσε ιδιαίτερα οι ΗΠΑ να απαντήσουν στις κουβανικές κινήσεις στην Αφρική, οι οποίες γίνονταν σε συντονισμό και με τη βοήθεια της Σοβιετικής Ένωσης.

Τα έγγραφα προέρχονται από την Προεδρική Βιβλιοθήκη του άλλοτε προέδρου των ΗΠΑ Τζέραλντ Φορντ και δείχνουν ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν εκπονήσει σχέσια για πλήγματα κατά λιμένων και στρατιωτικών εγκαταστάσεων στην Κούβα, πέραν των μέτρων που πρότεινε ο κ. Κίσινγκερ για ανάπτυξη μονάδων πεζοναυτών οι οποίες έδρευαν στο κουβανικό Κόλπο του Γκουαντάναμο για να «χτυπήσουν» τους Κουβανούς.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή