Πιλότος ελληνικής εταιρείας σε κύκλωμα διακίνησης παράτυπων μεταναστών

Τετάρτη, 01 Οκτωβρίου 2014 14:38
UPD:14:39
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ
A- A A+

Πιλότος ελληνικής αεροπορικής εταιρείας είναι μεταξύ των επτά συλληφθέντων για συμμετοχή σε κύκλωμα διακίνησης παράτυπων μεταναστών μέσω του κρατικού αερολιμένα «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης προς την Κεντρική Ευρώπη, ενώ αναζητούνται άλλοι έξι.

Πρόκειται για 31 ετών Κύπριο, ο οποίος φέρεται να είχε ενεργό ρόλο στη δράση του κυκλώματος, στην εξάρθρωση του οποίου προχώρησε η αστυνομία μετά από ευρεία επιχείρηση σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί επτά συλλήψεις, μεταξύ των οποίων κι ένας 48χρονος επίσης Κύπριος, φερόμενος ως «ιθύνων νους» της εγκληματικής οργάνωσης.

Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, ο συλληφθείς πιλότος ήταν ο «συνδετικός κρίκος» μεταξύ του 48χρονου και μίας υπαλλήλου εταιρείας επίγειας εξυπηρέτησης αεροπορικών εταιρειών, η οποία επίσης συνελήφθη.

Η 29χρονη υπάλληλος κατηγορείται ότι έκανε «εικονικούς» ελέγχους εισόδου και επιβίβασης των προερχόμενων κυρίως από τη Συρία μεταναστών, οι οποίοι ήταν εφοδιασμένοι με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα.

Επιπλέον, η 29χρονη, κατά τη δικογραφία, παρείχε σημαντικές πληροφορίες σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση στον χώρο του αερολιμένα «Μακεδονία» και ενημέρωνε για τους αστυνομικούς ελέγχους.

Ανάμεσα στα υπόλοιπα συλληφθέντα μέλη του κυκλώματος είναι δύο ιδιοκτήτες ταξιδιωτικών πρακτορείων -ενός στην Αθήνα κι ενός στη Θεσσαλονίκη- που εφοδίαζαν τους υπό διακίνηση μετανάστες με εισιτήρια, παρότι γνώριζαν ότι αυτοί επρόκειτο να ταξιδέψουν με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα.

Συνελήφθησαν ακόμη μία συνεργάτιδα του 48χρονου κι ένας Πακιστανός υπάλληλος πρακτορείου, που «αλίευε» υποψήφιους αλλοδαπούς προς λαθροδιακίνηση.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αστυνομίας το κύκλωμα ξεκίνησε τη δράση του τον Οκτώβριο του 2013, διάστημα κατά το οποίο φέρεται ότι σε τουλάχιστον 16 περιπτώσεις διακίνησε, με τον συγκεκριμένο τρόπο, παράτυπους μετανάστες, ο προορισμός των οποίων ήταν -κυρίως- η Γερμανία. 

Επίσης, εκτιμάται ότι κάθε παράτυπος μετανάστης κατέβαλε από 3 - 4.000 ευρώ.

Αναφερόμενος στον 48χρονο κατηγορούμενο ως διευθύνοντα της εγκληματικής οργάνωσης είπε ότι οι διωκτικές Αρχές της Κύπρου τον αναζητούν από το 2004 για απάτες, πλαστογραφίες και παραχάραξη.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΥΣΗΣ ΣΩΤΗΡΗΣ

Σε εφόδους που έγιναν στα σπίτια των συλληφθέντων βρέθηκαν

  • χρηματικό ποσό των 60.000 ευρώ,
  • είκοσι ηλεκτρονικοί υπολογιστές,
  • 39 κινητά τηλέφωνα,
  • 51 κάρτες τραπεζικών συναλλαγών,
  • 25 πλαστές ταυτότητες,
  • 22 σφραγίδες,
  • 13 αεροπορικά εισιτήρια,
  • πέντε πλαστά διαβατήρια,
  • πλήθος πλαστών εγγράφων,
  • τρία πιστόλια (δύο αεροβόλα ρέπλικα κι ένα πυροβόλο).

Η δικογραφία που σχηματίστηκε περιλαμβάνει ακόμη έξι άτομα, τα οποία παραμένουν ασύλληπτα.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, απ' όπου παραπέμφθηκαν να απολογηθούν σε τακτικό ανακριτή.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή