Χονγκ Κονγκ: Μεγάλη κινητοποίηση ανήμερα της εθνικής επετείου της Κίνας

Τετάρτη, 01 Οκτωβρίου 2014 13:11
UPD:13:14
REUTERS/CARLOS BARRIA

Οι διαδηλωτές ζητούν την απόσυρση του σχεδίου του Πεκίνου να μπορεί να προβάλει βέτο για τις υποψηφιότητες στις γενικές εκλογές για τον κυβερνήτη του Χονγκ Κονγκ, με την πρώτη καθολική ψηφοφορία να είναι προγραμματισμένη για το 2017.

A- A A+

Τεράστια διαδήλωση υπέρ της δημοκρατίας ετοιμάζουν οι φιλοδημοκρατικοί διαδηλωτές στο Χονγκ Κονγκ, ανήμερα της επετείου εγκαθίδρυσης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, την 1η Οκτωβρίου 1949.

Ο κυβερνήτης της πρώην βρετανικής αποικίας Λέουνγκ Τσουν Γινγκ κάλεσε για μία ακόμη φορά τους διαδηλωτές να υποστηρίξουν τη μεταρρύθμιση του εκλογικού συστήματος, όπως αυτή έχει προδιαγραφεί από το Πεκίνο.

Μιλώντας νωρίς το πρωί της εθνικής επετείου της Κίνας, ο κ. Λέουνγκ τόνισε ότι το Χονγκ Κονγκ θα πρέπει να εργαστεί μαζί με την κεντρική κινεζική κυβέρνηση για να επιτευχθεί πρόοδος.

Οι διαδηλωτές ζητούν την απόσυρση του σχεδίου του Πεκίνου να μπορεί να προβάλει βέτο για τις υποψηφιότητες στις γενικές εκλογές για τον κυβερνήτη του Χονγκ Κονγκ, με την πρώτη καθολική ψηφοφορία να είναι προγραμματισμένη για το 2017.

Ακτιβιστές θεωρούν ότι οι διαδηλώσεις της 1ης Οκτωβρίου θα είναι οι μεγαλύτερες όλων των προηγούμενων ημερών.

Χιλιάδες διαδηλωτές έχουν συγκεντρωθεί στην κεντρική επιχειρηματική συνοικία, στον όρμο του Κοζγουεϊ και στο Μονγκ Κοκ.

Τέταρτο σημείο συγκέντρωσης έχει δημιουργηθεί στην οδό Καντώνας στο Τσιμ Σα Τσούι, σημαντική εμπορική συνοικία νοτίως του Μονγκ Κοκ.

Ο κ. Λέουνγκ, ανώτατος άρχοντας της πόλης – κράτους, έχει αρνηθεί επανειλημμένα να εγκαταλείψει τη θέση του, παραιτούμενος.

Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ επιβεβαίωσε για μία ακόμη φορά, με τη σειρά του, ότι το Χονγκ Κονγκ είναι «κινεζικό έδαφος».

Εθνική επέτειος

REUTERS/BOBBY YIP

Μια κίτρινη ομπρέλα -σύμβολο του κινήματος «Occupy Central»- έχει υψωθεί από πολίτη που παρακολουθεί την τελετή εορτασμού της επετείου εγκαθίδρυσης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, στο Χονγκ Κονγκ.

Η 65η επέτειος της νίκης της λαϊκοδημοκρατικής επανάστασης, με επικεφαλής τον Μάο Τσε Τουνγκ στην Κίνα, εορτάστηκε στο Χονγκ Κονγκ με τελετή έπαρσης σημαίας και χορογραφία.

Ορισμένοι διαδηλωτές παρέμειναν στα πρόθυρα του χώρου της τελετής, με την πλάτη τους γυρισμένη στην κινεζική σημαία.

Το Πεκίνο ανακοίνωσε τον Αύγουστο ότι οι πολίτες του Χονγκ Κονγκ θα έχουν από το 2017 το δικαίωμα εκλογής του κυβερνήτη τους με άμεση, καθολική ψηφοφορία, ωστόσο η κινεζική κυβέρνηση θα διατηρεί το δικαίωμα αποκλεισμού υποψηφίων για τη θέση.

Οι κινητοποιήσεις ενάντια στη συγκεκριμένη ρύθμιση έλαβαν χαρακτήρα χιονοστιβάδας το σαββατοκύριακο.

Η αστυνομία απάντησε αρχικά με δακρυγόνα και σπρέι πιπεριού, ωστόσο τα κατασταλτικά σώματα αποσύρθηκαν στη συνέχεια και από τη Δευτέρα το πρωί δεν έχουν σημειωθεί συγκρούσεις.

Οι ειδήσεις σχετικά με τις διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ λογοκρίνονται σε πολύ μεγάλο βαθμό στην ηπειρωτική Κίνα.

Τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης κατηγορούν την «ριζοσπαστική αντιπολίτευση» στο Χονγκ Κονγκ για πρόκληση «ταραχών».

Η Διεθνής Αμνηστία κάλεσε τις κινεζικές αρχές να απελευθερώσουν άμεσα και χωρίς όρους 20 άτομα τα οποία κρατούν στην ηπειρωτική Κίνα ως υποστηρικτές του φιλοδημοκρατικού κινήματος του Χονγκ Κονγκ.

EURONEWS (ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΆ)

Οι ΗΠΑ σημείωσαν ότι η ελεύθερη κάθοδος υποψηφίων στον εκλογικό στίβο θα ενίσχυε τη νομιμοποίηση του κυβερνήτη του Χονγκ Κονγκ, με το νέο εκλογικό σύστημα.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή