Επιχείρηση υπέρβασης της κρίσης

Τετάρτη, 01 Οκτωβρίου 2014 11:08
UPD:11:56
Eurokinissi/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Ο κ. Σαμαράς θα προσπαθήσει σήμερα κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Ευάγγελο Βενιζέλο να υπερβεί τις αντιθέσεις στο εσωτερικό της συγκυβέρνησης που αποτελούν και μία από τις βασικές αιτίες της εσωστρέφειας.

A- A A+

Κομβικής σημασίας, μετά και τις χθεσινές εξελίξεις, θα είναι η ομιλία του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά το Σάββατο στη στέγη Γραμμάτων και Τεχνών στην κεντρική εκδήλωση για τα 40χρονα του κόμματος.

Παρουσία όλων των κορυφαίων στελεχών της ΝΔ και με την τρόικα εκτός Αθηνών, ο Πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να υπερβεί το αρνητικό κλίμα των τελευταίων ημερών, κηρύσσοντας πανστρατιά με αιχμή το τρίπτυχο: ολοκλήρωση της αξιολόγησης, εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή και - κυρίως - αποφυγή πρόωρων εκλογών «που θα είναι καταστροφή για τη χώρα».

EURONEWS
Το κλίμα εντός της συγκυβέρνησης «δεν είναι καλό», λέει κυβερνητικό στέλεχος, και «έγινε ακόμη χειρότερο μετά τα όσα συνέβησαν χθες κατά τη διάρκεια της συνάντησης του κ. Χαρδούβελη με τους επικεφαλής της τριμερούς. Ήταν η πρώτη φορά που η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα παρουσίασε στους εκπροσώπους των δανειστών και μάλιστα στην πιο κρίσιμη διαπραγμάτευση από τότε που ξεκίνησε η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, μια εικόνα εσωστρέφειας και διαφωνιών με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Ξεκινώντας από τη σημερινή συνάντηση με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, το δείπνο εργασίας με τον Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ την Παρασκευή και την ομιλία το Σάββατο για τα 40χρονα της ΝΔ, ο Πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να υπερβεί την εσωστρέφεια των τελευταίων ημερών

Εντός αυτού του κλίματος ο κ. Σαμαράς θα προσπαθήσει σήμερα κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Ευάγγελο Βενιζέλο να υπερβεί τις αντιθέσεις στο εσωτερικό της συγκυβέρνησης που αποτελούν και μία από τις βασικές αιτίες της εσωστρέφειας. Από την πλευρά του βέβαια το ΠΑΣΟΚ και παρά τη συμφωνία στις γενικές γραμμές του οδικού χάρτη εξόδου από την κρίση, εμφανίζεται αποφασισμένο να τραβήξει τα πράγματα στο άκρα. Στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη χθες το βράδυ δήλωναν ότι ο κ. Βενιζέλος στη σημερινή συνάντηση θα προσέλθει με δική του ατζέντα για τα μείζονα θέματα της διαπραγμάτευσης με την τρόικα, γεγονός που δυσκολεύει ακόμη περισσότερο την επίτευξη μια γρήγορης συμφωνίας, που αποτελεί και τον διακαή πόθο του Μαξίμου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Στο μέτρο που οι δύο άνδρες υπερβούν τις αρρυθμίες που εμφανίζει η συγκυβέρνηση εσχάτως, βρίσκοντας μία κοινή γραμμή έναντι των απαιτήσεων της τρόικας, ο Πρωθυπουργός θα υποδεχθεί την Παρασκευή στην Αθήνα, για μία ακόμη φορά, τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, και το Σάββατο, κατά πολλούς, «θα παίξει το τελευταίο του χαρτί» ενόψει των κρίσιμου επόμενου διμήνου όπου και αναμένεται να αποδειχθούν ή να διαψευστούν στην πράξη τα διάφορα σενάρια που διακινούνται εσχάτως στα πολιτικά και δημοσιογραφικά γραφεία.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή