Την έναρξη διαλόγου για το ζήτημα του επανελέγχου των συμβάσεων και την αξιολόγηση, μεταξύ του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, της ΠΟΕ-ΟΤΑ και της ΚΕΔΕ, ζητεί το δ.σ της ΚΕΔΕ, επαναλαμβάνοντας ωστόσο πως δεν δέχεται τον επανέλεγχο - επανακαθορισμό των κριτηρίων πρόσληψης που καθορίστηκαν και εφαρμόστηκαν με βάση τις διατάξεις μετατροπής των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου κατά το χρονικό διάστημα που αυτές έγιναν.
Ειδικότερα, το δ.σ της ΚΕΔΕ σε ψήφισμά του έπειτα από τη σημερινή του συνεδρίαση για το θέμα του επανελέγχου μετατροπής συμβάσεων από ορισμένου σε αορίστου χρόνου τονίζει μεταξύ άλλων πως «για την Αυτοδιοίκηση είναι αυτονόητο δικαίωμα ο έλεγχος νομιμότητας από την Πολιτεία σε κάθε πράξη και σε κάθε θεσμό που υπηρετεί το Δημόσιο συμφέρον αλλά και από την κοινωνία των πολιτών, δηλαδή τους πολίτες, καθώς επίσης και η δημόσια λογοδοσία μας και προς τους πολίτες και προς την Πολιτεία».
Ωστόσο στο ψήφισμα η ΚΕΔΕ τονίζει: «Δε δεχόμαστε τον επανέλεγχο - επανακαθορισμό των κριτηρίων πρόσληψης που καθορίστηκαν και εφαρμόστηκαν με βάση τις διατάξεις μετατροπής των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου κατά το χρονικό διάστημα που αυτές έγιναν. Εμμένουμε στην πιστή και αυστηρή εφαρμογή όσων προέβλεπαν οι σχετικοί Νόμοι και τα Προεδρικά Διατάγματα, όπως είχαν αρχικά ψηφισθεί».
Είναι αυτονόητο, συνεχίζει, ότι ουδεμία ευθύνη έχουν οι εργαζόμενοι για ενέργειες αρμοδίων οργάνων ή υπηρεσιακών συμβουλίων για τη μετατροπή συμβάσεων από ορισμένου σε αορίστου χρόνου και ως εκ τούτου δεν συμφωνούμε στο να υποστούν, δέκα και δεκαπέντε χρόνια μετά, τις όποιες συνέπειες οι εργαζόμενοι.
Τι ζητεί
Η ΚΕΔΕ στο ψήφισμα ζητεί την προσωρινή αναστολή των ελέγχων μέχρις ότου ξεκαθαριστεί από την κυβέρνηση με σαφήνεια, το περιεχόμενό τους, με βάση την πρότασή μας, καθώς και άμεση συνάντηση με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης για το συγκεκριμένο ζήτημα.
Επίσης σε ό,τι αφορά στην αξιολόγηση, το δ.σ. της ΚΕΔΕ επαναλαμβάνει ότι πάγια θέση του είναι η αξιολόγηση των δομών και του προσωπικού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ υπογραμμίζει την ανάγκη εφαρμογής ενός δίκαιου και αντικειμενικού συστήματος, τέτοιου που θα συμβάλει στην αναβάθμιση της Δημόσιας Διοίκησης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των προσφερόμενων υπηρεσιών στους πολίτες, όπως λέει.
Πού διαφωνεί
Το δ.σ. της ΚΕΔΕ προσθέτει πως με ομόφωνη απόφασή του είχε ζητήσει να ξεκαθαριστεί το πλαίσιο αξιοποίησης της αξιολόγησης έτσι ώστε αυτό να μην οδηγεί σε διαθεσιμότητα ή απολύσεις εργαζομένων.
«Αν και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης προχώρησε στην ψήφιση διάταξης με την οποία ξεκαθαρίζει ότι η αξιολόγηση δεν οδηγεί σε διαθεσιμότητα ή απολύσεις, εμμένει στον επιμερισμό των ποσοστών, διαδικασία με την οποία η ΚΕΔΕ έχει εξαρχής διαφωνήσει θεωρώντας την αυθαίρετη και ενδεχομένως και αντισυνταγματική, σύμφωνα άλλωστε και με τη γνωμοδότηση της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής» αναφέρει το ψήφισμα και καταλήγει με την πρόταση για ενεργοποίηση τριμερούς διαλόγου μεταξύ υπουργείου – ΚΕΔΕ και ΠΟΕ-ΟΤΑ, που θα οδηγήσει σε σύντομο χρονικό διάστημα στην επιλογή κοινά αποδεκτού και αξιοκρατικού συστήματος αξιολόγησης, που εφαρμόζεται με επιτυχία σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.