Τεταμένο κλίμα στη Μεσογείων εν όψει κατεδάφισης καταυλισμού Ρομά

Τρίτη, 30 Σεπτεμβρίου 2014 06:58
UPD:11:17
A- A A+

Τεταμένη είναι η ατμόσφαιρα στη λεωφόρο Μεσογείων στο ύψος του Νομισματοκοπείου, όπου σήμερα είναι προγραμματισμένη η κατεδάφιση 12 παραπηγμάτων σε καταυλισμό αθιγγάνων. 

Οι Ρομά, που κατοικούν στο σημείο εδώ και 40 χρόνια, αρνούνται να αποχωρήσουν και να εγκατασταθούν στο όρος Πατέρα στα Μέγαρα.

Από χθες το βράδυ βάζουν φωτιές σε λάστιχα, ενώ το πρωί έστησαν οδοφράγματα στη Μεσογείων με αποτέλεσμα να δημιουργούνται σοβαρά κυκλοφοριακά προβλήματα. Τελικά, στις 9:30 η κάθοδος της λεωφόρου έκλεισε από το ύψος της Χαλανδρίου με εντολή της τροχαίας, ενώ η άνοδος ανοίγει και κλείνει. 

Η κατεδάφιση θα γίνει με εντολή της αποκεντρωμένης διοίκησης Αττικής, βάσει δικαστικής απόφασης. Τα 12 από τα συνολικά 66 παραπήγματα πρόκειται να γκρεμιστούν καθώς χαρακτηρίστηκαν ακατοίκητα. 

Στο σημείο έχει μεταβεί εισαγγελέας, ο οποίος βρίσκεται σε συνομιλίες με την αστυνομία και με εκπρόσωπο των Ρομά. 

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο δήμαρχος Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος αντιτάχθηκε στην κατεδάφιση, αναφέροντας ότι «η λύση δεν μπορεί να δοθεί με αυταρχικό τρόπο και με αυτά τα μέσα».

«Είναι αδιανόητο μέσα στον οικιστικό ιστό να κάνουν στρατιωτική επιχείρηση», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι οι Ρομά πρέπει να μεταφερθούν με έναν βιώσιμο τρόπο. 

NAFTEMPORIKI.GR

Ο κ. Ρούσσος κατήγγειλε ότι η συγκεκριμένη ενέργεια αποτελεί στοχοποίησή του, λόγω της άρνησής του να συναινέσει στον έλεγχο για τις μονιμοποιήσεις δημοτικών υπαλλήλων. 

«Η ανομία και η παρανομία δεν θα περάσει» είπε με τη σειρά του στο Mega ο γενικός γραμματέας της αποκεντρωμένης διοίκησης Μανώλης Αγγελάκας.

Ερωτηθείς με ποιον τρόπο θα διαχειριστεί το θέμα, δεδομένου ότι στα οδοφράγματα βρίσκονται και μικρά παιδιά, ο κ. Αγγελάκας απάντησε: «Σκοπος μας είναι να μπούμε συναινετικά, το μήνυμα είναι ότι δεν μπορεί η παρανομία να περάσει». 

«Είναι γνωστό το πρόβλημα και πρέπει να λυθεί», ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη στον ίδιο τηλεοπτικό σταθμό, συμπληρώνοντας πως η λύση που θα δοθεί είναι «θέμα του εισαγγελέα και των αστυνομικών δυνάμεων». 

Όπως είπε, οι Ρομά βρίσκονται εδώ και χρόνια παράνομα σε εκτάσεις που δεν τους ανήκουν. «Υπάρχουν περιουσίες ανθρώπων που έχουν εξανεμιστεί και καλούνται να πληρώσουν ΕΝΦΙΑ», παρατήρησε.  

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΜΑΚΗΣ ΣΥΝΟΔΙΝΟΣ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΜΑΡΙΑ ΣΥΝΟΔΙΝΟΥ

 

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή