Αισιοδοξία για τα εργασιακά

Διαδοχικές συναντήσεις Χαρδούβελη τη Δευτέρα εν όψει τρόικας
Κυριακή, 28 Σεπτεμβρίου 2014 23:09
UPD:23:48
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης (αριστερά) και o υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης (δεξιά) παρίστανται σε συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής (φωτογραφία αρχείου).

A- A A+

Την  εκτίμηση ότι η μελέτη που θα παρουσιαστεί την Τρίτη από το Διεθνές Γραφείο Εργασίας (ILO) για τις ομαδικές απολύσεις θα είναι θετική, εξέφρασε κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Εργασίας, μετά τη συνάντηση που είχαν την Κυριακή οι υπουργοί Οικονομικών Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, και Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης.

Σχετικά με το ενδεχόμενο να κατατεθεί σύντομα νομοθετική διάταξη για ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα ασφαλιστικά Ταμεία που να προβλέπει αυξημένες δόσεις, το ίδιο στέλεχος απάντησε ότι «δεν υπάρχει κάτι τέτοιο αυτή τη στιγμή. «Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν ο Πρωθυπουργός με βάση αυτά που είπε στη Θεσσαλονίκη, προχωρήσει σε μια τέτοια παρέμβαση», πρόσθεσε.

Ο υπουργός Εργασίας αναχωρεί αύριο για τη Γενεύη απ' όπου θα επιστρέψει την Τετάρτη, ενώ την Πέμπτη αναμένεται να έχει την πρώτη συνάντησή του με την τρόικα.

Από την άλλη, ο υπουργός Οικονομικών θα έχει τη Δευτέρα, από τις 11:00, διαδοχικές συναντήσεις με τον υπουργό Ανάπτυξης Νίκο Δένδια, τον υπουργό Δικαιοσύνης Χαράλαμπο Αθανασίου, τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη, τον υπουργό ΠΕΚΑ Γιάννη Μανιάτη και τον υπουργό Υγείας Μάκη Βορίδη.

Τα κυριότερα θέματα αρμοδιότητας υπουργείου Εργασίας που αναμένεται να βάλει η τρόικα στο τραπέζι είναι το λοκ άουτ, οι ομαδικές απολύσεις και ο συνδικαλιστικός νόμος, για τα οποία το ΠΑΣΟΚ διαμηνύει πως δεν θα δεχθεί αλλαγές.

Βασικές προτεραιότητες της παρούσας αξιολόγησης θα είναι το δημοσιονομικό και το χρηματοδοτικό κενό, η εξεύρεση λύσης για τα «κόκκινα» δάνεια και η ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων, με την Ε.Ε. να κάνει λόγο για ανάγκη υλοποίησης 1.000 προαπαιτούμενων δράσεων.

Η κυβέρνηση αναμένεται να θέσει εμφατικά στους εκπροσώπους των δανειστών την ανάγκη να υπάρξουν φοροελαφρύνσεις, αν και από τις Βρυξέλλες τονίζεται ότι θα πρέπει να εξεταστεί λεπτομερώς ο δημοσιονομικός αντίκτυπός τους, δεδομένου ότι το δημοσιονομικό κενό για το 2015 υπολογίζεται σε 2 δισ. ευρώ.

Το μήνυμα που στέλνεται σε όλους τους τόνους από την πλευρά των δανειστών είναι πως δεν θα γίνει δεκτή καμία απόκλιση από τους δημοσιονομικούς στόχους.

Η 5η αξιολόγηση της οικονομίας θα γίνει σε δύο φάσεις. Η πρώτη θα αφορά την περίοδο από τις 30 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 8 Οκτωβρίου. Στη συνέχεια οι επικεφαλής της τρόικας θα γυρίσουν στις έδρες τους, ενώ θα επιστρέψουν στην Αθήνα αμέσως μετά τη συνεδρίαση του Εurogroup στις 13 Οκτωβρίου.

newsroom naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή