Στόιμπερ: Η Τουρκία δεν ανήκει στην Ε.Ε.

Δευτέρα, 17 Μαΐου 2004 15:18
UPD:15:21
A- A A+

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ανάγκη από κοινά θεμέλια και αξίες και για το λόγο αυτό δεν υπάρχει θέση για την Τουρκία, δήλωσε ο πρωθυπουργός του ομόσπονδου γερμανικού κρατιδίου της Βαυαρίας Έντμουντ Στόιμπερ σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στη σλοβενική εφημερίδα Delo.

«Έπειτα από την τελευταία διεύρυνση και την αναμενόμενη ένταξη της Ρουμανίας, της Βουλγαρίας και της Κροατίας, η Ε.Ε. θα πρέπει να παγιωθεί», δήλωσε ο Στόιμπερ.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της Βαυαρίας, θα πρέπει να γίνει σαφές στην Τουρκία ότι η Ευρώπη έχει τα όριά της, τόσο γεωγραφικά όσο και πολιτιστικά.

«Αυτό σημαίνει πως ούτε η Ρωσία ούτε η Τουρκία μπορούν να ενταχθούν στην Ε.Ε.», δήλωσε ο Στόιμπερ. «Αντί γι' αυτό θα πρέπει να προσφερθεί στην ¶γκυρα μια προνομιούχος σύμπραξη», πρόσθεσε.

Εξάλλου, την πεποίθηση του, ότι ενδεχόμενη ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα ωφελήσει την Ε.Ε. σε ό,τι αφορά τον αμυντικό τομέα, εξέφρασε ο υπουργός ¶μυνας της Τουρκίας, Βεκντί Γκιονούλ, κατά τη διάρκεια συνεδρίου του "New Defence Agenda" σήμερα στις Βρυξέλλες.

Ειδικότερα, ο τούρκος υπουργός ¶μυνας ανέφερε ότι οι ετήσιες αμυντικές δαπάνες της Τουρκίας είναι αρκετά υψηλότερες από το μέσο όρο των αμυντικών δαπανών των κρατών μελών της Ε.Ε., σημειώνοντας ότι στην περίπτωση που η Τουρκία ενταχθεί στην Ε.Ε., οι υψηλές αυτές αμυντικές δαπάνες θα είναι προς όφελος και των υπολοίπων κρατών μελών της Ε.Ε. .

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή