Αποσύρθηκαν οι τροπολογίες από το ν/σ για θέματα logistics μετά από έντονες αντιδράσεις

Πέμπτη, 25 Σεπτεμβρίου 2014 17:17
UPD:17:55
FOSPHOTOS/Panayiotis Tzamaros

Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, ενώ το καταψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, Ανεξάρτητοι Έλληνες, Χρυσή Αυγή και ΚΚΕ).

A- A A+

Αποσύρθηκαν τελικά οι τρεις υπουργικές τροπολογίες που είχαν κατατεθεί σήμερα στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης για θέματα εφοδιαστικής. Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, ενώ το καταψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, Ανεξάρτητοι Έλληνες, Χρυσή Αυγή και ΚΚΕ).

Την απόσυρση των τροπολογιών ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας, μετά από τις αντιδράσεις του ΣΥΡΙΖΑ και μετά και τη δήλωση του εισηγητή του ΠΑΣΟΚ Θάνου Μωραΐτη ότι το κόμμα του δεν θα τις ψηφίσει.

Επικριτικός για τη διαδικασία ήταν και ο εισηγητής της ΝΔ Γιάννης Κοντογιάνννης, κάνοντας λόγο για «βροχή» τροπολογιών που είναι μεν απαραίτητο να ψηφιστούν, αλλά δεν είναι κατανοητό γιατί πρέπει να έρχονται στο «παρά ένα».

«Η πρακτική αυτή στερεί πολιτικά επιχειρήματα από την κυβέρνηση, αφού δίνει το δικαίωμα στην αντιπολίτευση να ισχυρίζεται ότι δεν γίνεται εξαντλητική συζήτηση επί των διατάξεων που θα ψηφίσουμε», υπογράμμισε και κατέληξε: «Να καταλάβουμε ότι δεν είναι μόνο ζήτημα κοινοβουλευτικής τάξης, αλλά και ζήτημα πολιτικής ουσίας που δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε, ιδιαίτερα τώρα όταν ζητούμε όλοι να διαμορφωθεί ένα πολιτικό τοπίο τέτοιο που δεν θα μας οδηγήσει σε πολιτικές περιπέτειες».

«Δεν υπάρχει απλώς ένα ζήτημα μικρό, αλλά ένα τεράστιο πρόβλημα λειτουργίας του κοινοβουλίου», επεσήμανε και ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Συρμαλένιος και πρόσθεσε: «Όταν έχουμε ένα νομοσχέδιο το οποίο έχει 18 άρθρα και έρχονται 13 ή 14 τροπολογίες -δεν θυμάμαι καλά- από τις οποίες οι μισές έρχονται εκ των υστέρων, εκπρόθεσμες, για να συζητηθούν στη διαδικασία μισής μέρας, αυτό όχι απλώς είναι εκφυλισμός του κοινοβουλίου, είναι καταπάτηση Συντάγματος, Κανονισμού και της ίδιας αυτής, καθεαυτής κοινοβουλευτικής δημοκρατίας».

Για «θέατρο παραλόγου από πλευράς Υπουργών που τελευταία στιγμή καταθέτουν τροπολογίες» έκανε λόγο ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Θάνος Μωραΐτης και δήλωσε: «Η θέση του ΠΑΣΟΚ είναι ότι όλες οι τροπολογίες που κατατέθηκαν σήμερα από Υπουργούς δεν θα γίνουν αποδεκτές από εμάς. Θέλουμε να λάβετε σοβαρά η κυβέρνηση την παράκληση ότι αυτό δεν πρέπει να επαναληφθεί. Δεν θα πρέπει να επαναληφθεί».

Υπενθυμίζεται πως οι επίμαχες τροπολογίες αφορούσαν:

  • την πλήρωση θέσεων Προϊσταμένων Γενικών Διευθύνσεων Υπουργείων από πτυχιούχους ΑΕΙ (υπαλλήλους κατηγορίας ΠΕ)
  • την αγορά και προμήθεια φυσικού αερίου από τους μεγάλους πελάτες.
  • τις διαγωνιστικές διαδικασίες που θα ακολουθεί η Ανώνυμη Εταιρεία ΠΑΡΑΚΤΙΟ ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ Α.Ε.

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή