«Πονοκέφαλοι» στην Apple

Πέμπτη, 25 Σεπτεμβρίου 2014 12:24
UPD:17:27
REUTERS/ADREES LATIF

Οι αναφορές άρχισαν να πρωτοεμφανίζονται στο MacRumors την Κυριακή, και σύντομα μετά ξεκίνησαν οι δημοσιεύσεις φωτογραφιών στο Twitter με λυγισμένα τηλέφωνα υπό το hashtag #bendgate.

A- A A+

Σάλο έχει προκαλέσει εντός και εκτός του Διαδικτύου το αποκαλούμενο από πολλούς χιουμοριστικά «Bend-gate»: οι ισχυρισμοί από χρήστες ότι τα νέα iPhone 6 έχουν την τάση να…λυγίζουν όταν οι κάτοχοί τους τα μεταφέρουν στις τσέπες τους.

Ήδη στο Ίντερνετ έχουν κυκλοφορήσει πολλές φωτογραφίες στις οποίες φέρεται να απεικονίζεται το πρόβλημα, ενώ υπάρχουν και δημοσιεύματα τα οποία περιλαμβάνουν μαρτυρίες και εμπειρίες δημοσιογράφων (όπως στην περίπτωση του Ράσελ Χόλι του Geek.com).

Οι αναφορές άρχισαν να πρωτοεμφανίζονται στο MacRumors την Κυριακή, και σύντομα μετά ξεκίνησαν οι δημοσιεύσεις φωτογραφιών στο Twitter με λυγισμένα τηλέφωνα υπό το hashtag #bendgate.

Μέχρι τώρα η Apple δεν έχει πάρει επίσημα θέση όσον αφορά στο ζήτημα, ενώ δεν έχει ξεκαθαριστεί εάν είναι το αλουμινένιο κάλυμμα των νέων τηλεφώνων που τα καθιστά ευάλωτα στο συγκεκριμένο φαινόμενο. Σε κάθε περίπτωση, στα social media έχει ξεσπάσει «θύελλα», με χιλιάδες χρήστες να κάνουν σχόλια- τα οποία κυμαίνονται από εξοργισμένα έως κοροϊδευτικά.

Όπως ανέφερε στο BBC ο Τζασντίπ Μπαντιάλ, αναλυτής της CCS Insight, η Apple θα έπρεπε σε πρώτη φάση να αναγνωρίσει το ζήτημα και σε δεύτερη να αναλάβει δράση παρέχοντας θήκες ή προβαίνοντας σε αντικαταστάσεις. Όπως σημείωσε, ακόμα και αν αποδειχτεί ότι υπήρχε μια «προβληματική φουρνιά» ή εάν ο κίνδυνος ζημιάς είναι πολύ μικρός, πρέπει να υπάρξει ανακοίνωση. Ωστόσο, ο Κρις Γκριν, αναλυτής του Davies Murphy Group, εκτιμά ότι δεν πρόκειται για ζήτημα στο οποίο θα έπρεπε η Apple ή άλλες εταιρείες του τομέα να ανταποκριθούν, καθώς «πρόκειται για μια περίπτωση όπου φαίνεται πώς οι άνθρωποι άρχισαν να χρησιμοποιούν συσκευές πέρα από αυτά για τα οποία προορίζονταν. Ακόμα και τα πιο πρόσφατα smartphones δεν είναι σχεδιασμένα να τοποθετούνται σε τσέπες, μπροστά ή πίσω, όπου θα ασκείται η περισσότερη πίεση. Και αυτό απλά υποδεικνύει ότι η επιθυμία του κοινού οι κατασκευαστές να αγωνίζονται για όλο και πιο λεπτές και ελαφρές συσκευές σημαίνει ότι θα έχουμε όλο και πιο εύθραυστες συσκευές».

Υπενθυμίζεται ότι η Apple χαρακτήρισε τόσο το iPhone 6 όσο και το iPhone 6 Plus ως τα πιο λεπτά smartphones που έχει κυκλοφορήσει. Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με το BBC, κάτοχοι iPhones έχουν ανεβάσει κατά καιρούς στη σελίδα της εταιρείας αναφορές περί λυγίσματος και παλαιότερων μοντέλων, ενώ σε σχετικό άρθρο στο Cult of Mac αναφέρεται ότι το συγκεκριμένο φαινόμενο δεν περιορίζεται στα iPhones, αλλά περιλαμβάνει και πολλές άλλες συσκευές άλλων εταιρειών (Samsung, Blackberry, Nokia, HTC κ.α.) παραθέτοντας μάλιστα και φωτογραφίες.

Είναι άγνωστο το ποιες θα είναι οι επιπτώσεις της όλης υπόθεσης για την Apple, καθώς το «Bend-gate» ξέσπασε λίγο ,μόλις καιρό μετά την πολύκροτη παρουσίαση των νέων κινητών και του Apple Watch. Παράλληλα, σημειώνεται ότι δεν πρόκειται για τον μόνο «πονοκέφαλο» που βασανίζει τον τεχνολογικό κολοσσό, καθώς η εταιρεία αναγκάστηκε να αποσύρει άμεσα το πρώτο update του τελευταίου της λειτουργικού- λίγο μετά την κυκλοφορία του iOS 8. Όπως αναφέρει σχετικά ο Guardian, θεωρείται πως πρόκειται για την πρώτη φορά που η εταιρεία ανακαλεί ένα software update από το App Store. Γενικότερα, το iOS 8, η κυκλοφορία του οποίου ακολούθησε το «λανσάρισμα» των iPhone 6 και iPhone 6 Plus, συνοδεύτηκε από «βροχή» αναφορών για διάφορα προβλήματα. Εκπρόσωπος της εταιρείας σημείωσε ότι οι αναφορές διερευνώνται, και μέχρι να ξεκαθαριστεί το θέμα το iOS 8.0.1 update έχει αποσυρθεί.

Ωστόσο, ο βασικός «πονοκέφαλος» για την εταιρεία εξακολουθεί να είναι το Bend-gate, καθώς πρόσφατα μια ασφαλιστική εταιρεία (SquareTrade) υποστήριξε ότι τα νέα iPhones είναι τα πιο ανθεκτικά που έχουν κυκλοφορήσει- αν και τα τεστ της δεν περιελάμβαναν λύγισμα. Άλλες δοκιμές ωστόσο (όπως στο Unbox Therapy στο YouTube) έχουν δείξει ότι το iPhone 6 όντως λυγίζει.

Σημειώνεται ότι το «σασί» των iPhone 6 και 6 Plus αποτελείται από ένα κράμα αλουμινίου, η σύνθεση του οποίου είναι μυστική. Η «τρωτή» περιοχή των τηλεφώνων φαίνεται να είναι γύρω από τα κουμπιά της έντασης, όπου το πλαίσιο είναι πιο λεπτό. Μέχρι τώρα ωστόσο δεν έχει προσδιοριστεί ο συνολικός αριθμός των χρηστών που έχουν επηρεαστεί – αν και η αναπαραγωγή εικόνων στο Ίντερνετ είναι μαζική.

Σε σχετικό δημοσίευμα στο CNN Money αναφέρεται ότι δεν ήταν δυνατή η αναπαραγωγή του φαινομένου με το iPhone 6 Plus, οπότε και δεν μπορεί να εξακριβωθεί εάν πρόκειται για συστημικό πρόβλημα σχεδιασμού, πρόβλημα που προκύπτει σε περιορισμένο αριθμό συσκευών ή ακόμα και φάρσα ευρείας κλίμακας. Ωστόσο, επισημαίνεται ότι «μπορεί να μην προσπαθήσαμε αρκετά σκληρά, καθώς πρέπει να επιστρέψουμε το iPhone στην Apple σε λειτουργική κατάσταση». Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είναι λίγοι αυτοί στο διαδίκτυο οι οποίοι υποστηρίζουν την άποψη ότι εάν κάποιος είναι κάτοχος ενός τηλεφώνου τόσο υψηλού κόστους, τότε μάλλον το να κάθεται πάνω του δεν είναι πολύ καλή ιδέα.

Προτεινόμενα για εσάς