Ομπάμα: Η διεθνής συμμαχία έστειλε σαφές μήνυμα στους τζιχαντιστές

Τετάρτη, 24 Σεπτεμβρίου 2014 06:18
UPD:08:51
REUTERS/JONATHAN ERNST
A- A A+

Ο συνασπισμός εναντίον της οργάνωσης του Ισλαμικού Κράτους έστειλε ένα «σαφές μήνυμα» στους τζιχαντιστές δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα από τη Νέα Υόρκη.

«Με τις πρωτοφανείς προσπάθειες του συνασπισμού, νομίζω ότι είμαστε σε θέση να στείλουμε ένα σαφές μήνυμα ότι ο κόσμος είναι ενωμένος», δήλωσε ο Ομπάμα μετά από συνάντηση που είχε με αξιωματούχους της Σαουδικής Αραβίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Ιορδανίας, του Μπαχρέιν και του Κατάρ.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ ο συνασπισμός καταδεικνύει την αποφασιστικότητα της διεθνούς κοινότητας «να αποδυναμώσει και να καταστρέψει όχι μόνο το Ισλαμικό Κράτος αλλά και το είδος αυτής της ιδεολογίας που οδηγεί σε τόσο μεγάλη αιματοχυσία».

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ένας Αμερικανός διπλωμάτης, ο πρόεδρος Ομπάμα μίλησε για «την απειλή (που θέτει το Ισλαμικό Κράτος) που μας φέρνει όλους μαζί γύρω από το κοινό τραπέζι». Στο σύνολό τους οι αραβικές χώρες «συμφώνησαν ότι υπάρχουν φορές που πρέπει να πάρουν θέση και ειδικότερα να λάβουν μια ηγετική θέση στην περιοχή» ανέφερε ο αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Οι χθεσινές αεροπορικές επιδρομές των Ηνωμένων Πολιτειών και των αράβων συμμάχων τους ήταν οι πρώτες κατά θέσεων του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία. Η συμμετοχή των αραβικών κρατών ήταν αποτέλεσμα της περιοδείας του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι πριν από λίγες ημέρες σε πολλές αραβικές χώρες, κατά την οποία ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας κατάφερε να λάβει τη θετική απάντηση των αραβικών κρατών για τη συμμετοχή τους στις εναέριες στρατιωτικές επιχειρήσεις.

EURONEWS

Στο μεταξύ, οι αμερικανικές υπηρεσίες εθνικής ασφαλείας εξέδωσαν έκτατο δελτίο πληροφοριών σχετικά με τις απειλές από τους ισλαμιστές που εδράζονται στη Συρία και συνδέονται με την Αλ Κάιντα. «Πρόσφατες πληροφορίες ανέφεραν ότι τα ανώτερα στελέχη της Αλ Κάιντα στη Συρία πλησίασαν στο στάδιο εκτέλεσης μιας επίθεσης στην Ευρώπη ή στις Ηνωμένες Πολιτείες», ανέφερε η εκπρόσωπος της αμερικανικής υπηρεσίας Εσωτερικής Ασφάλειας, προσθέτοντας ότι οι κρατικές, τοπικές και ομοσπονδιακές αρχές των ΗΠΑ ενημερώθηκαν για τις απειλές.

Κάμερον: Θέλουν να μας σκοτώσουν

Από την πλευρά του, μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο NBC news ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε πως το Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχει καμία άλλη επιλογή, παρά να πολεμήσει ενάντια στους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους. «Είναι μια μάχη από την οποία είναι αδύνατο να ξεφύγουμε. Αυτοί οι άνθρωποι θέλουν να μας σκοτώσουν», επεσήμανε, προσθέτοντας ότι οι τζιχαντιστές προγραμμάτιζαν επιθέσεις στην Ευρώπη αλλά και εκτός ευρωπαϊκού χώρου.

«Μας έχουν στο στόχαστρό τους, και έχουμε δημιουργήσει αυτή τη συμμαχία (...) για να εξασφαλιστεί ότι είμαστε τελικά σε θέση να καταστρέψουμε αυτήν την οργάνωση», συνέχισε ο Κάμερον.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός έχει ταχθεί υπέρ των αεροπορικών επιδρομών των Ηνωμένων Πολιτειών και των αραβικών κρατών που μετέχουν στη συμμαχία κατά των τζιχαντιστών, αλλά το Λονδίνο  έχει μέχρι στιγμής περιορισμένη συμμετοχή στις αεροπορικές επιχειρήσεις και αρκείται στην παράδοση οπλισμού στους Κούρδους μαχητές που πολεμούν τους ακραίους σουνίτες του Ισλαμικού Κράτους.

Ωστόσο, σύμφωνα με την εφημερίδα Independent ο Κάμερον πιθανώς θα συγκαλέσει το βρετανικό Κοινοβούλιο αμέσως μετά την επιστροφή του από τη Νέα Υόρκη όπου μετέχει στη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για να συζητηθεί θεσμικά η συμμετοχή του Ηνωμένου Βασιλείου στις αεροπορικές επιδρομές.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή