Λογική και ευαισθησία

Τρίτη, 18 Μαΐου 2004 18:57
UPD:20:48

A- A A+

Τη μεγαλύτερη επίθεση των τελευταίων ετών έχουν εξαπολύσει από τα ξημερώματα της 18ης Μαϊου ισραηλινές δυνάμεις στη Λωρίδα της Γάζας. Τουλάχιστον δεκαπέντε Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν, μεταξύ αυτών δύο παιδιά, ενώ περισσότεροι από τριάντα τραυματίστηκαν, και δεκάδες είναι τα σπίτια που ισοπεδώθηκαν.

Η επιχείρηση, με την κωδική ονομασία «Ουράνιο Τόξο», στην οποία συμμετείχαν ελικόπτερα, τανκ και μπουλντόζες, είχε στόχο, σύμφωνα με τον στρατό, τον εντοπισμό τούνελ για τη διακίνηση όπλων μέσω της Αιγύπτου, σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία τη «συλλογική τιμωρία των Παλαιστινίων».

Η ιστορία της Μέσης Ανατολής είναι μία σειρά από επεισόδια όπου κυριαρχεί η ακατάσχετη τάση στο παραλογίζεσθαι. Αν και επικαλούνται το Θεό, έχεις την εντύπωση, ότι παλεύουν με τον διάβολο με την ελπίδα να κερδίσει αυτός.

Κάποτε, ο ιδρυτής του Ισραήλ Νταβίντ Μπεν Γκουριόν είχε πει: «Δεν με ενδιαφέρει τι θέλει ο λαός. Με ενδιαφέρει τι χρειάζεται». Κι αυτό που χρειάζεται σήμερα το Ισραήλ, είναι να πληρώσει το κόστος της ειρήνης, αν τήν θέλει. Προκειμένου να παραμείνει ένα κράτος εβραϊκό -σε μερικά χρόνια, οι Εβραίοι στο Ισραήλ και στα κατεχόμενα θα είναι λιγότεροι από τους Αραβες- η λύση είναι να αποχωρήσουν οι έποικοι από το μεγαλύτερο μέρος της Δυτικής Οχθης -υπάρχουν, σύμφωνα με εκτιμήσεις 250.000 έναντι 7.500 στη Λωρίδα της Γάζας- και να υποστηριχθεί η ιδέα ενός κυρίαρχου και οικονομικά βιώσιμου παλαιστινιακού κράτους.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή