Άνοιξε τα χαρτιά του ο Πρωθυπουργός

Τρίτη, 23 Σεπτεμβρίου 2014 16:32
UPD:24/09/2014 01:11
REUTERS/FABRIZIO BENSCH

Για το κρίσιμο ζήτημα του χρέους, ο Πρωθυπουργός είπε ότι θα καταστεί βιώσιμο λόγω των χαμηλών επιτοκίων και μιας πιθανής επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής.

A- A A+

Πιο σαφής από κάθε άλλη φορά εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, αμέσως μετά τη συνάντηση-γεύμα εργασίας που είχε στο Βερολίνο με την Άγκελα Μέρκελ.

Ο κ. Σαμαράς, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που τον ήθελαν να παρουσιάζει στη Γερμανίδα ομόλογό του το «αφήγημα» της Αθήνας για τη μετά μνημόνιο εποχή, εξέφρασε την άποψη ότι η χώρα μπορεί να τα καταφέρει μόνη της και συνεπώς δεν χρειάζεται νέα χρηματοδότηση και νέο πρόγραμμα.

Μάλιστα, ανάφερε ότι η Ελλάδα έχει δικό της πλαίσιο τόσο για την αποπληρωμή του χρέους όσο και για τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων της οικονομίας, για τις οποίες είπε ότι πολλές εξ αυτών έπρεπε να είχαν γίνει χωρίς η Ελλάδα να μπει σε πρόγραμμα, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι δεν πρόκειται να υπάρξει επιστροφή στην εποχή των ελλειμμάτων.

Για το κρίσιμο ζήτημα του χρέους, ο Πρωθυπουργός είπε ότι θα καταστεί βιώσιμο λόγω των χαμηλών επιτοκίων και μιας πιθανής επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής, ωστόσο οι όποιες συζητήσεις θα ξεκινήσουν μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης από την τρόικα και μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των stress tests των τραπεζών σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

ΝΕΡΙΤ

Για μια πιθανή αποχώρηση, πριν τη λήξη του επίσημου προγράμματος, του ΔΝΤ από την Ελλάδα, ο κ. Σαμαράς δήλωσε ότι δεν συμφωνεί με τον όρο «διαζύγιο, ούτε καν βελούδινο», χαρακτηρίζοντας «ατυχή» τον όρο. Ωστόσο, σημείωσε ότι, αν η συνεργασία ολοκληρωθεί πριν τον προγραμματισμένο χρόνο, αυτό «θα είναι μια επιτυχία».

Επίσης ο κ. Σαμαράς επιβεβαίωσε ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με την κ. Μέρκελ, έθεσε το θέμα των φοροελαφρύνσεων, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η χώρα και οι πολίτες «έχουμε ανάγκη κάποιων στιγμών ανάσας».

Επί της ουσίας, λέει στο naftemporiki.gr κυβερνητικό στέλεχος, η ελληνική πλευρά έθεσε «με τον πλέον επίσημο τρόπο το σχέδιό της για την επόμενη ημέρα» και παρά τις δημόσιες δηλώσεις της κ. Μέρκελ ότι δεν ήταν τίποτε άλλο παρά μια συνάντηση ενημέρωσης για την πορεία του προγράμματος, αναμένει τα πρώτα έμπρακτα δείγματα αλληλεγγύης με την έλευση της τρόικας στην Αθήνα. 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή